Jump to content

Recommended Posts

_IEGetObjById and _IEGetObjByName functions use variable of an InternetExplorer.Application, Window or Frame object as reference to find any dom element.

Is it possible to use a dom element instead of InternetExplorer.Application, Window or Frame to find target dom element instead the dom element. This will help in finding elements using a parent child relationship where duplicate target dom elements exists on the HTML page.

Other automation tools like WebDriver do have this feature. It would be great to have something like this in AutoIt. I love the way AutoIt works!!!!! Especially the IE UDF. Cool stuff from DALE and other developers.

Ex - i would like to do something like this,

$oIE = _IEAttach("Title")

$oParentObject = _IEGetObjById($oIE, "Parent Widget or element Id which contains my target widget in its hierarchy below")

$oTargetObject = _IEGetObjById(oParentObject , "Id of widget i would like to find and do some action")

_IEAction($oTargetObject, "click")

This will help in situations where there are widgets with duplicate ids on the page....Ex - 2 Add buttons with same id on the same page.....One add button to add a CAR...another Add button to add a Vehicle. In this case i cannot click on the exact Add button i want just with the Add button id. i will need reference of their immediate parent object to uniquely identify them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In fact, _IEGetObjByName DOES work that way - it is an oversight in the docs not to specify it.

_IEGetObjByID does NOT work that way because it is illegal to have two objects with the same ID on a page. How the DOM handles such a situation is inconsistent and you may want to use other methods to select such objects (such as _IETagnameGetCollection).

Dale


Free Internet Tools: DebugBar, AutoIt IE Builder, HTTP UDF, MODIV2, IE Developer Toolbar, IEDocMon, Fiddler, HTML Validator, WGet, curl

MSDN docs: InternetExplorer Object, Document Object, Overviews and Tutorials, DHTML Objects, DHTML Events, WinHttpRequest, XmlHttpRequest, Cross-Frame Scripting, Office object model

Automate input type=file (Related)

Alternative to _IECreateEmbedded? better: _IECreatePseudoEmbedded  Better Better?

IE.au3 issues with Vista - Workarounds

SciTe Debug mode - it's magic: #AutoIt3Wrapper_run_debug_mode=Y Doesn't work needs to be ripped out of the troubleshooting lexicon. It means that what you tried did not produce the results you expected. It begs the questions 1) what did you try?, 2) what did you expect? and 3) what happened instead?

Reproducer: a small (the smallest?) piece of stand-alone code that demonstrates your trouble

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the calrification Dale! I used the _IETagnameGetCollection function finally!

One quick question. We often do something like oObject.title or oObject.id or oObject.name etc...... is there a way i can paremetrize the .id, .name, .title....

I would like to do something like

$sAttribValue = oObject.$sAttribute

OR

$sAttribValue = oObject & "." & $sAttribute

Here $sAttribute = id or name or title or innerHTML etc....

I tried both ways but didnt work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can use Execute like this:

$oItems = Execute("$o_object.elements('" & $s_Name & "')")

Dale


Free Internet Tools: DebugBar, AutoIt IE Builder, HTTP UDF, MODIV2, IE Developer Toolbar, IEDocMon, Fiddler, HTML Validator, WGet, curl

MSDN docs: InternetExplorer Object, Document Object, Overviews and Tutorials, DHTML Objects, DHTML Events, WinHttpRequest, XmlHttpRequest, Cross-Frame Scripting, Office object model

Automate input type=file (Related)

Alternative to _IECreateEmbedded? better: _IECreatePseudoEmbedded  Better Better?

IE.au3 issues with Vista - Workarounds

SciTe Debug mode - it's magic: #AutoIt3Wrapper_run_debug_mode=Y Doesn't work needs to be ripped out of the troubleshooting lexicon. It means that what you tried did not produce the results you expected. It begs the questions 1) what did you try?, 2) what did you expect? and 3) what happened instead?

Reproducer: a small (the smallest?) piece of stand-alone code that demonstrates your trouble

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will try that....thanks for your help!

Plesae let me know if can help contribute to the IE UDF. I have worked quite a lot with the IE UDF and have gone through you code.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Mariog2000
      I've tried for a few days to simply open a url in IE and click an IE object that I can't "TAB" to and don't want to use a mouse-click if at all possible.  I've read up on things like using IEAction and IETagNameGetCollection to find the object but not smart enough to figure out how that works with my url or how to tell if my url is "basic" or a "form", "frameset", "iframe", etc.
      The other problem is I've tried using the "Run" and "ShellExecute" commands to open the browser, which works, but it opens it in a way that doesn't include my currently logged in user account.  For example, if I just click IE or Chrome for that matter and open my default homepage of google, the page that opens knows I'm logged in.  When I use "Send" "ShellExecute" or "_IE_Create" they always open pages generically which would require a login.
      So questions are, if I have a URL I'm trying to open, that's passes the currently logged on users credentials when opening the page (no clue where that happens)
      1.  Are there any code examples someone is willing to share that opens my IE maximized, with logged in credentials, and
      2.  Once that works, can someone suggest a technique a non-developer can find which IE Objects I need to send a "click" to so it opens the correct menu, pop-up, url, etc., associated with that object.  I've copied what doesn't work and sure I'm way off but it's not for a lack of effort. I'll keep trying and post updates but not looking good 🙂
      #include <IE.au3>
      Call ("selection")
      Func selection ()
      Global $oIE = _IECreate ("https://internal-webpage.aspx")
      Local $selectid = _IEGetObjByName ($oIE, "signageNo")
      Local $button = _IEGetObjByName ($oIE, "GO")

      _IEFormElementOptionSelect ($selectid, "3")
      _IEAction ($button,"click")
      EndFunc
      #include <IE.au3> Call ("selection") Func selection () Global $oIE = _IECreate ("https://internal-webpage.aspx") Local $selectid = _IEGetObjByName ($oIE, "signageNo") Local $button = _IEGetObjByName ($oIE, "GO") _IEFormElementOptionSelect ($selectid, "3") _IEAction ($button,"click") EndFunc 1. 
    • By Yodavish
      My AutoIt script works fine, for the most part, however, if it goes idle for roughly 30 minutes, it will won't be able to send data to a 3rd party application window titled, "Case #". 
      The problem lies within the function "SendFusion", it's able to see the handle for the "WinActivate" and "WinWaitActivate" (I've also tried putting in 10 seconds in the WinWaitActivate as well, doesn't work). However, if we have been idle, it will always fail to send data afterward. On what I've tried so far:
      "Send" function with the data and a {ENTER} i.e. Send($CaseTxt & "{ENTER}"), this won't even hit the enter key  ControlSetText, tried passing the handle from WinActivate, using the title "Case #" that was copied directly from the Autoit Window Info, hard coding the title, Using CLASS:WindowsForms10... always returns a 0 ControlCommand (same as above) always returns a 0 ControlGetFocus always returns a 0 ControlFocus, always returns a 0 Creating a new and simple Au3 script that just sends data to "Case #", also fails NOTE: If I close the Au3 script and just scan the data directly into the "Case #" or even type it, it works fine with no issues. I'm confused as to why it would not work after a long idle period?
      Below are the essential parts of the script, I can provide the entire thing if needed. Any suggestions would be greatly appreciated!
      #include <AutoItConstants.au3> #include <GUIConstantsEx.au3> #include <MsgBoxConstants.au3> #include <Process.au3> #include <Misc.au3> #include <IE.au3> ;--------------------------------------------------------------- ; Only one instance can run ;--------------------------------------------------------------- If _Singleton("gross.exe", 1) = 0 Then MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Warning", "Gross.exe is already running. Please exit the existing version first (check the icons in the lower right corner of your screen) before running it again.") Exit EndIf ;--------------------------------------------------------------- ; AutoIt Options ;--------------------------------------------------------------- Opt("GUIOnEventMode", 1) ; Change to OnEvent mode Opt("WinWaitDelay", 0) ; Alters how long a script should briefly pause after a successful window-related operation. Time in milliseconds to pause (default=250). Opt("WinTextMatchMode", 1) ; Alters the method that is used to match window text during search operations. 2 = Quick mode Opt("SendKeyDelay", 0) ; Alters the length of the brief pause in between sent keystrokes. A value of 0 removes the delay completely. Time in milliseconds to pause (default=5). if ($fusionWindowTitle="NONE" or $fusionCaseNumWinTitle="NONE" or $appWindowTitle="NONE" or $winActivateTimeout="NONE" or $winCloseTimeout="NONE" or $winWaitTimeout="NONE" or $pdfViewerWidth="NONE" or $pdfViewerHeight="NONE" or $pdfViewerLeft="NONE" or $pdfViewerWindowName="NONE" or $pdfViewerExeName="NONE" or $pdfUrl="NONE" or $pdfDownloadCommand="NONE") Then Msgbox(0,"ERROR", "gross.ini is missing or does not contain all settings. Please contact Help Desk with this information") Exit -1 EndIf ;--------------------------------------------------------------- ; application settings/constants ;--------------------------------------------------------------- Global Const $[VARIABLE] = IniRead("gross.ini", "default", "[TitleOfVariable]", "NONE") Global Const $[VARIABLE] = IniRead("gross.ini", "default", "[TitleOfVariable]", "NONE") Global Const $[VARIABLE] = IniRead("gross.ini", "default", "[TitleOfVariable]", "NONE") Global Const $[VARIABLE] = IniRead("gross.ini", "default", "[TitleOfVariable]", "NONE") ;--------------------------------------------------------------- ; create the main window ;--------------------------------------------------------------- Local $mainWindow = GUICreate($appWindowTitle, 380, 190) ; create the main GUI window GUISetOnEvent($GUI_EVENT_CLOSE, "handleCloseClick") ; when the click the windows close button call handleCloseClick() WinSetOnTop($appWindowTitle, '', 1) ; Sets main GUI always on top ;--------------------------------------------------------------- ; create the controls on the main window ;--------------------------------------------------------------- Local $okButton = GUICtrlCreateButton("OK", 160, 160, 54,24) ; create OK button GUICtrlSetOnEvent($okButton, "validateInput") ; when they click ok, call handleInputProcessRequest() GUICtrlCreateLabel("Scan Input", 10, 10) ; create a label Global $inputScan = GUICtrlCreateInput("", 10,134,358) ; create the input scan box GUICtrlSetOnEvent($inputScan, "validateInput") ; when they press enter in the scan input box, call handleInputProcessRequest() GUICtrlSetState($inputScan,$GUI_FOCUS) ; automatically sets focus on the input field GUISetState(@SW_SHOW) ; main GUI loop that runs at all times ;--------------------------------------------------------------- While 1 ;---------------------------------------------------------- ; If sumatraPDF active, resets focus back to GUI ;---------------------------------------------------------- If WinActive($pdfViewerWindowName) Then consoleWrite('While Loop sumatraPDF was active' & @CRLF) setMainWindow() ;---------------------------------------------------------- ; After data sent to ProTracker, check for mismatch ; save button to trigger the event handler when clicked ;---------------------------------------------------------- ElseIf WinActive($proTrackerWindowTitle) Then $ie = _IEAttach("ProTracker") $mismatchButton = _IEGetObjByName($ie, $proTrackerMisMatchButtonId) $oEvent = ObjEvent($mismatchButton, "mismatchButton_") If @error Then setMainWindow() ;--------------------------------------------------------------------- ; If Fusion is prompting for the case #, focus back to main GUI input ; If second GUI 'Unknown' detect do nothing ;--------------------------------------------------------------------- ElseIf WinExists($fusionWindowTitle) and WinExists($fusionCaseNumWinTitle) and Not WinActive($mainWindow) and Not WinExists('Unknown Input') Then setMainWindow() EndIF ;--------------------------------------------------------------------- ; Checks if $processFlag = Done, if so, shows PDF viewer and clears ; processFlag for next iteration ;--------------------------------------------------------------------- IF WinExists($pdfViewerWindowName) and $processFlag == 'Done' Then WinSetState ($pdfViewerWindowName, '', @SW_SHOW) $processFlag = '' setMainWindow() EndIF Sleep(100) ; Sleep to reduce CPU usage WEnd Func handleInputProcessRequest($input) $processFlag = True Local $hTimer = TimerInit() consoleWrite('> handleInputProcessRequest: ' & @CRLF) Local $idInput = identifyInput($input) ; Select a proccess to run based on id input Select Case $idInput = "container" ; regex that captures only the case number $caseTxt = StringUpper(StringRegExpReplace($strippedInputData, '\??(\w*\d*-\d*|\d*).*$','$1')) If WinExists($fusionWindowTitle) and WinExists($fusionCaseNumWinTitle) Then sendProTracker(StringUpper($strippedInputData)) sendFusion($caseTxt) ; gets pdf for sumatraPDF in seperate script, since that function is the slowest Run("viewPDF.exe " & $caseTxt) ;getSumatraPDF($caseTxt) $lastCaseNum = $caseTxt Else ; Checks to make sure the previous "Container" case num is the same ; to the current Container case num, before sending to ProTracker If($lastCaseNum <> $caseTxt) Then ; If not the same case number send alert sound SoundPlay("error.wav") Else sendProTracker($strippedInputData) EndIf EndIf Case $idInput = "user" sendProTracker($strippedInputData) Case $idInput = "cassette" sendProTracker(StringUpper($strippedInputData)) Case $idInput = "unknown" selectUnknown() EndSelect Local $fDiff = TimerDiff($hTimer) $processFlag = 'Done' consoleWrite('> handleInputProcessRequest Completed Total time: ' & $fDiff & ' ' &@CRLF&@CRLF&@CRLF) EndFunc Func sendFusion($caseTxt)     Local $hTimer = TimerInit()     consoleWrite('+ sendFusion initiated: ' & $caseTxt & @CRLF)     If $caseTxt = "" Then         MsgBox(0, "Error", "Not a valid case number")     Else         ;$fusionCaseNumWinTitle = "Case #"         $retVal1 = WinActivate($fusionCaseNumWinTitle, "")         consoleWrite("ReturnValue WinActivate " & $retVal1 & @CRLF)         $retVal2 = WinWaitActive($fusionCaseNumWinTitle,"",$winActivateTimeout)         consoleWrite("ReturnValue WinWaitActive: " & $retVal2 & @CRLF)         $retVal3 = ControlSetText($fusionCaseNumWinTitle, "", "", $caseTxt)         ;$retVal3 = ControlCommand($fusionCaseNumWinTitle, "", "", "EditPaste", $caseTxt)         consoleWrite("ReturnValue ControlSetText: " & $retVal3 & @CRLF)         ;Send($caseTxt & "{ENTER}")         WinWaitClose($fusionCaseNumWinTitle, "", $winCloseTimeout)         consoleWrite('+ sendFusion WinWaitClose: ' & @CRLF)     EndIf     Local $fDiff = TimerDiff($hTimer)     ConsoleWrite('+ sendFusion Completed Total time:' & $fDiff & ' ' & @CRLF) EndFunc
      Console logs from the SciTLE
      Window (x86) Info matches the correct handle for the WinActivate and WinWaitActivate

      Window Control (x86) Info, I've tried the CLASS, the ID, also I just noticed that the "handle" in "Control" and "Window" appear to be different as well.

       
      So far the only work-around is to close down the 3rd party application and the AutoIt script, re-open them and it works all completely fine. But this is a pain for the end-user since it's all touch screen and it slows down their workflow, which they can be extremely sensitive about.
       
    • By Seminko
      Strange thing. When I load a page in IE and inspect, the elements are clearly there but when I try to find them using _IEGetObjById or _IETagNameGetCollection or even using JS right in the IE console, the elements can't be found.
      Have you guys even encoutered something similar?
      Site's HTML
      <div id="lastdays"> <div class="radio"> <span class="radio"><input id="lastdays_radio" type="radio" name="rangepanel_group" value="lastdays_radio"></span> </div> <div class="content"> <label for="lastdays_radio">Za posledních</label> <label for="lastdays_radio"> </label> <input name="lastdays_days" type="text" value="1" maxlength="3" id="lastdays_days" class="text days" onclick="document.getElementById('lastdays_radio').checked=true;" onfocus="document.getElementById('lastdays_radio').checked=true;"> <label for="lastdays_radio"> </label> <select name="lastdays_period" id="lastdays_period" class="combo" onclick="document.getElementById('lastdays_radio').checked=true;" onfocus="document.getElementById('lastdays_radio').checked=true;"> <option value="D">dnů</option> <option value="W">týdnů</option> <option selected="selected" value="M">měsíců</option> </select> </div> </div> document.getElementById("lastdays_days"); //returns null in IE  
    • By Jemboy
      Hi,
      At work we have some proprietary website, users have to login to.
      I have "made" an autoit executable to start IE, go the website, login, so the user do not have input their credentials every time.
      By NDA I am not allowed disclosed the URL of the website nor the login credentials
      So I made a fake website and an autoitscript to illustrate my question.
      #include <ie.au3> $oIE = _IECreate ("about:blank", 0, 1, 1, 1) $HWND = _IEPropertyGet($oIE, "hwnd") WinActivate ($HWND,"") WinSetState($HWND, "", @SW_MAXIMIZE) _IENavigate ($oIE, "http://demo.rkilinc.nl",1) The above start my demo website. The actual website has some links in the footer that I do not want most people click on.
      I contacted the developers of the website and they are thinking of making an option to configure what links to show in the footer, but they said it's not a high priority for them.
       
      I discovered, that by click F12 and deleting the <footer> element the footer is delete from the live page view (until the page is reloaded off course)
      I want to automate the removal of the footer, without using things like send().
      I tried getting the footer with _IEGetObjById and deleting it with _IEAction, but that didn't work.
      Does any one has an idea how I could delete the footer directly from view with an autoit script?
      TIA, Jem.
       
       

    • By TLAM
      Hello,
      I am working on an autoIT script for CyberArk which is running Internet Explorer and connecting the user to a web application.
      For an unknown reason (I cannot explain why), IE has some trouble to start, only after a long disconnecting period (morning or after lunch). If he tries again, no problem, IE starts.
      I open a case with CyberArk but I am also searching a workaround, I thought to kill the process directly, or set a timeout with _IELoadWait but the process is not really created..

      May do you have any ideas for helping me ?

      Thanks in advance
       
×
×
  • Create New...