Jump to content
kristo

DriveGetDrive not working as expected

Recommended Posts

The DriveGetDrive command returned all drives (option "ALL") for years now and my program could always rely on that function. Suddenly a drive letter that was created with the subst command does not appear in the list of drives anymore. And it clearly did, because I used to react to a certain subst command by reacting to new or revoked (subst /D) drive letters.

Why is that? I think this a bug because there's no way left to list ALL drive letters anymore.

And why should I use an API command for that when this was already built in for years?


 


Cheap, Fast, Good - Choose any two

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, kristo said:

Why is that? I think this a bug because there's no way left to list ALL drive letters anymore.

And why should I use an API command for that when this was already built in for years?

Could be me but it feels there are some assumptions in there and where does the API remark come from?

You claim it has been working for years and now it doesn't anymore, so my question to you would be: What have you changed? ;)

Jos

Edited by Jos

SciTE4AutoIt3 Full installer Download page   - Beta files       Read before posting     How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I moved on to Windows 10. So that's probably it. No further assumptions made.

Try for yourself:

Point an empty drive letter to any folder with subst (for me this is subst T: c:\virtuals\drive_T)

if you check the array returned by DriveGetDrive("ALL") then you'll find not drive T: there. Any it was always there, otherwise a program that worked for many years now wouldn't have in the first place.

 

btw. No Drive command works for substituted letters anymore. You'll neither get a name nor a serial now.

Edited by kristo
Second thoughts

Cheap, Fast, Good - Choose any two

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've tested here a little with this script running it from SciTE (which is running under normal credentials):

Local $aArray = DriveGetDrive("ALL")
If @error Then
    ; An error occurred when retrieving the drives.
Else
    For $i = 1 To $aArray[0]
        ; Show all the drives found and convert the drive letter to uppercase.
        ConsoleWrite($aArray[$i] & @CRLF) ;### Debug Console
    Next
EndIf

Then open a CMD box and type: subst t: d:\temp

Run the script and this is the result:

--> Press Ctrl+Alt+END to Restart or Ctrl+Break -or- Ctrl+END to Stop
c:
d:
p:
t:
+>21:10:42 AutoIt3.exe ended.rc:0

Which seems fine to me. How are you testing when running it uncompiled?

Jos

Edited by Jos

SciTE4AutoIt3 Full installer Download page   - Beta files       Read before posting     How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here's a complete testscript that works for me ran from SciTE:

ShowMaps()
runwait(@ComSpec & " /c subst t: d:\temp")
ShowMaps()
runwait(@ComSpec & " /c subst t: /D")
ShowMaps()

Func ShowMaps()
    ConsoleWrite("---------" & @CRLF) ;### Debug Console
    Local $aArray = DriveGetDrive("ALL")
    If @error Then
        ; An error occurred when retrieving the drives.
    Else
        For $i = 1 To $aArray[0]
            ; Show all the drives found and convert the drive letter to uppercase.
            ConsoleWrite($aArray[$i] & @CRLF) ;### Debug Console
        Next
    EndIf
EndFunc   ;==>ShowMaps

result:

>Running:(3.3.14.2):C:\Program Files (x86)\AutoIt3\autoit3.exe "D:\Development\AutoIt3\programs\test\test1.au3"    
--> Press Ctrl+Alt+END to Restart or Ctrl+Break -or- Ctrl+END to Stop
---------
c:
d:
p:
---------
c:
d:
p:
t:
---------
c:
d:
p:
+>21:37:59 AutoIt3.exe ended.rc:0

Jos


SciTE4AutoIt3 Full installer Download page   - Beta files       Read before posting     How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have no idea why that would be and I am running: OS:WIN_10/  CPU:X64 OS:X64 
Which version of AutoIt3 are you running and are you running with SciTE4AutoIt3 full , in other words: is the script shelled by AutoIt3Wrapper?? 

Jos


SciTE4AutoIt3 Full installer Download page   - Beta files       Read before posting     How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your setup is identical to mine. (Sorry for asking but) You do have a d:\temp directory ...right?
Other than that: I am out of ideas at the moment.

Jos


SciTE4AutoIt3 Full installer Download page   - Beta files       Read before posting     How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By gahhon
      I have a application that have a function is to create a shortcut to desktop, lets say is ChromePortable.lnk.
      $iCreate = FileCreateShortcut($DIR_WA_FOLDER & '\GoogleChromePortable.exe', $DIR_SHORTCUT, $DIR_WA_FOLDER, '--kiosk "https://example.com/"') So the shortcut will be launch as kiosk mode and force to enter the specific website. However, the user is still able to right-click on the shortcut and modify the target value to remove the kiosk mode. What can I do to disable the user to editing the target value?
      So far, I had asked and tried from SuperUser for advises Disable Shortcut Target Field
      icacls "ChromePortable.lnk" /GRANT EVERYONE:RX So this will set the permission of this shortcut file to only Read & Execute only! But after I set it, the user is still can modify.
      Please kindly advise.
      Please note and assume that user don't have Administration account or etc, that should be only have 1 account to logon to the computer.
       
      EDIT:
      I must disable inheritance to remove all others permissions like SYSTEM, ADMINISTRATORS, etc. Then only GRANT everyone for READ & EXECUTE only.
      But still the user can go to edit the permissions tho. Any advise?
    • By ur
      When I compiled my script or any script to exe using 32 bit compiler and ran on 32 bit machine, I am getting below error.
       

       
      But it is 32 bit only.
       
      And, for testing, I disabled smart screen also, but same issue.
      Please suggest.
       
    • By sadakathullah
      Hi All, I am new to AutoIT and exploring options to use it in my organization. I tried couple of examples and it is fantastic. I am trying to run restrictions test in a pc to see if certain options are disabled like print screen, mstsc etc. I could not get a hang of it. Any help is much appreciated.
    • By stayready40
      Hello all. I created a script to uninstall Symantec from our environment and I placed the "BlockInput(1)" command in the beginning of the script so that end users would not be able to move the mouse or keyboard to disrupt the mouse clicks.
      During testing we found that this worked for our Windows 7 machines, but for our windows 10 machines the mouse disable did not work can anyone shed some light on why this is? 
      Here is my code:

       
    • By faustf
      hi guys
      i have a script  like this,  in windows 7 work perfect , in windows 10 not  work  , some one can explain me  why ??'
      #include <Array.au3> #include <MsgBoxConstants.au3> Global $aGPathFoto= FileReadToArray (@ScriptDir & "\TEMP\PathFoto.txt") Local $ctrl = 0 While 1 Local $hWnd = WinWait("[CLASS:#32770]", "", 10) If WinExists("[CLASS:#32770]") Then If $ctrl < 2 Then ControlSend($hWnd, "Choose File to Upload", "[CLASS:Edit; INSTANCE:1]", $aGPathFoto[0]&"{Enter}") Exit $ctrl += 1 Else ExitLoop EndIf EndIf WEnd $aGpathfoto = C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\Chrysanthemum.jpg
×
×
  • Create New...