Jump to content

Auto Login to a website using Internet Explorer


Recommended Posts

Hello All,

I am new to auto It  and coding. Have only tried few automated logging for different websites.  The login pages of the websites which I have worked on were having form name with input type as text and it seems straight forward to automate their login using "_IEFormElementSetValue".

I have got a url, it does not have any form in the source page. On further analyzing I found that It does call some login page separately as below.

function showLogin(arg) {
  Global.pollingDialogDoc = null;
  var fresh = jQuery.isValidString(arg) && "fresh" == arg ? !0 : !1, appFrame = $("#appFrame");
  if ($("#modalFrame").show(), $("iframe").hide(), fresh || !appFrame.attr('src').match("html/login.html")) appFrame.attr('src', baseURL + 'html/login.html'), 
  appFrame.on('load', function() {
    setTimeout(function() {
      $("#modalFrame").hide(), appFrame.show();
    }, 1);
  }); else try {
    window.frames.appFrame.updatePageFromIndex();
  } catch (e) {}
}

I can simply use "send" and "mouse click" Method to automate the login but that doesn't seems very reliable. Is there any separate way to fill the user ID and password to the respective fields by having reference by frames or something. 

Appreciate if any one can point me to correct document or help in any way...!

Edited by singh54
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Hello ,

Appreciate your response, I have another website which does use JSP in background. Following is the source code for the same. Can any one help me in pointing to the correct direction for automating the login for this website. 
================================================

<!doctype html><html class="no-js" ng-app="rainierApp"><head><meta charset="utf-8"><title>{{ 'brand-company' | translate }} {{ 'brand-rainier' | translate }}</title><link rel="icon" href="favicon.ico?v=1"><meta name="description" content="{{ 'brand-company' | translate }} {{ 'brand-rainier' | translate }}"><meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge"><meta name="viewport" content="width=device-width,initial-scale=1,maximum-scale=1,user-scalable=no"><!-- Place favicon.ico and apple-touch-icon.png in the root directory --><link rel="stylesheet" href="styles/vendor.23c8625b.css"/><link rel="stylesheet" href="styles/main.b362bd11.css"/></head><body><!--[if lt IE 7]>
<p class="browsehappy">You are using an <strong>outdated</strong> browser. Please <a href="http://browsehappy.com/">upgrade
    your browser</a> to improve your experience.</p>
<![endif]--><!--Application stage--><div ng-view=""></div><!--[if lt IE 9]>
<script src="scripts/oldieshim.13b0bde1.js"></script>
<![endif]--><script src="scripts/vendor.a2691c43.js"></script><script src="scripts/scripts.1794f2ab.js"></script></body></html>

===================================================

Regards,
Shyam

Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...

Hello Danp2,

The URL won't be accessible. I have used inspect in google chrome and was able to get the below code for the login page.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<form ng-submit="model.submitAction()" class="ng-pristine ng-valid">

<div class="ds-login-text-inputs"><div class="ds-label-input-container"><label class="ds-label ng-binding">Username</label><input ng-model="model.username" class="ds-text-input ng-pristine ng-untouched ng-valid ng-empty" placeholder="Enter text" type="text" autofocus=""></div>

<div class="ds-label-input-container"><label class="ds-label ng-binding">Password</label><input ng-model="model.password" class="ds-text-input ng-pristine ng-untouched ng-valid ng-empty" placeholder="Enter text" type="password"></div></div>

<div class="ds-login-submit-buttons"><div class="ds-login-remember-me"><!-- No remember me checkbox --></div><button ng-disabled="isEmptyInput(model.username) || isEmptyInput(model.password)" class="ds-button-primary ng-binding" type="submit" role="button" disabled="disabled">Log in</button></div>

</form>

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I am successfully able to put the credentials in the username and password field but the login button won't get enabled unless there is no keyboard simulation in both the fields. Not sure how to proceed further, please find my code below.

#include <IE.au3>

Local $oIE = _IECreate("https://serverhost/" )
Local $oForm = _IEFormGetCollection($oIE, 0)

Local $oQuery = _IEFormElementGetCollection($oForm, 0)
Local $oQuery1 = _IEFormElementGetCollection($oForm, 1)

_IEFormElementSetValue($oQuery, "username")  ; puts value to username
_IEFormElementSetValue($oQuery1, "VerySecuredpassword") ; Puts values to password

Appreciate your help on the same. 

Edited by singh54
Link to post
Share on other sites

Hi,

Thank you very much for the help, I am looking into it but was just wondering if there is any other way by which I can achieve this ?

I am trying the following code .

Local $oIE = _IECreate("URL" )
Local $hWnd = _IEPropertyGet($oIE, "hwnd")

Local $oForm = _IEFormGetCollection($oIE, 0)

Local $oQuery = _IEFormElementGetCollection($oForm, 0)
Local $oQuery1 = _IEFormElementGetCollection($oForm, 1)

_IEAction($oQuery, "focus")
ControlSend($hWnd, "", "[CLASS:Internet Explorer_Server; INSTANCE:1]", "username") ; It is working fine.
_IEFormElementSetValue($oQuery1, "Verystrongpassword")

Sleep(5000)
_IEAction($oQuery1, "focus")
ControlSend($hWnd, "", "[CLASS:Internet Explorer_Server; INSTANCE:1]", "{space} {BS}") ; to stimulate the keypad action but it is not working as expected :(

Send ("{ENTER}")

It actually opens in private Internet explorer, not sure how and behaves strangely, sometimes the password is not completely sent.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Hello Danp2,

Hope you are doing good..! I  have tried  many different codes found in this forum and at last the following code runs fine and was able to login.

1 Out of 5 times I have seen that the url throw an "invalid user and password error", I am not sure on the root cause yet. I wanted to know your thoughts on the same.

#include <IE.au3>

Local $oIE = _IECreate("URL" )

Local $oForm = _IEFormGetCollection($oIE, 0)

Local $oQuery = _IEFormElementGetCollection($oForm, 0)
Local $oQuery1 = _IEFormElementGetCollection($oForm, 1)
Local $oQuery2 = _IEFormElementGetCollection($oForm, 2)

_IEAction($oQuery, "focus")
_IEFormElementSetValue($oQuery, "username")
Local $oEvt = $oIE.document.createEvent("HTMLEvents")
$oEvt.initEvent("change", True, False)
$oQuery.dispatchEvent($oEvt)

_IEAction($oQuery1, "focus")
_IEFormElementSetValue($oQuery1, "VeryStrongPassword")
Local $oEvt = $oIE.document.createEvent("HTMLEvents")
$oEvt.initEvent("change", True, False)
$oQuery1.dispatchEvent($oEvt)

; The change event above was able to enable the submit button and I am using IEAction to simulate click.

_IEAction($oQuery2, "focus")
_IEAction($oQuery2, "Click")

In addition to that, I want to learn more on events available in autoit. I would really appreciate if you can point me to any available URL where I can learn this in detail.

Edited by singh54
Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, singh54 said:

Out of 5 times I have seen that the url throw an "invalid user and password error", I don't see any issue with my code. Could you please help if there is anything I can do to avoid this error.

There's no error checking in your code, so that would be a good place to start.

7 minutes ago, singh54 said:

While working on this, I got curious to learn more on events available in auto it. I would really appreciate if you can point me to any available URL where I can learn this in detail.

Not curious enough to use Google? 🙄

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Zaoka
      HI,
      for couple of years I'm using  Jos script for sending reports, email with excel attachment. But from last week i'm getting this error when sending excel or word attachment
      message has lines too long for transport jpeg, pdf works with no problems, any sugestion ?
    • By Sachs
      I have a few questions:
      BACKGROUND
      I am using Oracle Application Testing Suite's OpenScript 13 (Eclipse IDE), Oracle Java 6, and AutoIt.
      My goal is to access a given Internet Explorer browser window (`$ieTitle`), send the keystroke of "shift-control-s" for "Save As" functionality to be invoked, so that I can download a (PDF) file to a given location ($fileName).
      The code within the script `DownloadPdfFile.au3` is
      $ieTitle = $CmdLine[1] $ieControl = "AVL_AVView31" $fileName = $CmdLine[2] ControlFocus($ieTitle, "", $ieControl) ControlSend($ieTitle, "", $ieControl, "+^s") ; Save as dialog $winTitle = "Save As" ; wait for Save As window WinWait($winTitle) ; activate Save As window If Not WinActive($winTitle) Then WinActivate($winTitle) ControlFocus($winTitle,"","Edit1") ControlSetText($winTitle,"","Edit1",$fileName) Sleep(2000) ControlClick($winTitle,"","Button3") Exit 0 So I compiled it with SciTE-Lite (32-bit Version 4.4.6 , creating `DownloadPdfFile.exe`, and so within my Java code, I have
      String command = autoItExePath + " " + scriptPath + " \"" + winTitle + "\" " + directoryPath.toFile().toString() + "\\Form9Report" + sdf_ddmmmyyyy.format(new Date()) + ".pdf"; try { Process process = Runtime.getRuntime().exec(command); process.waitFor(); } catch (Exception e) { logger.error("Exception " + e.getMessage(), e); } The output would be like `C:\Program Files (x86)\AutoIt3\AutoIt3.exe C:\...\AutoItScripts\DownloadPdfFile.au3 "https://****.com/****.exe?temp_id=**** - Internet Explorer" C:\...\Report05Apr2022.pdf"` which does run without the $cmdLine successfully. 
      When executed by Java, I see in the taskbar an icon, which I right-click has "[Check] Script Paused" and "Exit".
      Questions:
      (1) How do I unpause the script?
      (2) How do I avoid having the script paused?
      Any help is appreciated.
    • By diepfeile
      I'm using the following:
      Autoit 3.3.14.5
      newly installed Beta 3.3.15.5
      SQlite version 3380000 aka 3.38.0
      I put sqlite3.dll and sqlite3_x64.dll in C:\Windows\System32 since many scripts depend on them.


      I extended the output of _SQLite_Startup()
      with:
      ConsoleWrite("@AutoItX64 " & @AutoItX64 & @CRLF) ConsoleWrite("$sDll_Filename " & $sDll_Filename & @CRLF) ConsoleWrite("_SQLite_LibVersion=" & _SQLite_LibVersion() & @CRLF)

      Also using the script from https://www.autoitscript.com/autoit3/docs/libfunctions/_SQLite_Startup.htm for testing.

       
      >Running:(3.3.14.5):C:\Program Files (x86)\AutoIt3\autoit3.exe "R:\Download\aasdf.au3" @AutoItX64 0 $sDll_Filename sqlite3.dll _SQLite_LibVersion=0 >Running:(3.3.14.5):C:\Program Files (x86)\AutoIt3\autoit3_x64.exe "R:\Download\aasdf.au3" @AutoItX64 1 $sDll_Filename sqlite3_x64.dll _SQLite_LibVersion=3.38.0 >Running:(3.3.15.5):C:\Program Files (x86)\AutoIt3\Beta\autoit3.exe "R:\Download\aasdf.au3" @AutoItX64 0 $sDll_Filename sqlite3.dll _SQLite_LibVersion=0 >Running:(3.3.15.5):C:\Program Files (x86)\AutoIt3\Beta\autoit3_x64.exe "R:\Download\aasdf.au3" @AutoItX64 1 $sDll_Filename sqlite3_x64.dll _SQLite_LibVersion=3.38.0


      Why doesn't it work in 32bit, despite me having the 32bit sqlite.dll? Autoit urges running scripts in 32bit mode and Scite starts scripts just in 32bit mode without the flag?
      With #AutoIt3Wrapper_UseX64=Y it just works, both normal Autoit and beta!
      sqlite3.dll sqlite3_x64.dll
    • By Iraj
      Hello Team, Greetings!
      Is there any way to run any 3rd party application silently in background without the GUI getting in the front ?
      I was implementing angry-ip scanner with autoit & wanted the angry-ip application to run in background quietly as I am copying its output to other file on completion. is there any way to achieve my query?
      Below is code I tried: 
      $range = "192.168.0.1 192.168.0.255" ShellExecuteWait("C:\Windows\DDM\ipscan.exe","-f:range "&$iprange&" -q -o C:\temp\ScanResults.csv","","open",@SW_HIDE) Thanks!
    • By Steviep
      Hi all,
      I've been using the following code for many years for the sole purpose of tracking my app usage via Google Analytics:
      ;GOOGLE ANALYTICS $AppStatsName = @ScriptName $GA = _IECreate("https://mywebserver/apps/stats/" & $AppStatsName & ".html", 0, 0, 0, 0) The app simply calls a blank .html page on my webserver which only contains the GA tracking code.
      The $iVisible parameter is set to "0" in my case, which means the IE browser is invisible to the user.
      I noticed in Windows 11, the URL is called in the Edge browser and is not invisible.
      So, I wonder if anyone out there has any suggestions on calling a URL invisibly on any operating system?
      Thanks!
×
×
  • Create New...