Jump to content

[SOLVED] How to automate an opened File Explorer?


Recommended Posts

I want wanting to run multiple tests on my company website. Sadly the process I want to automate requires opening a File Explorer to add an attachment. Is there a way in to automate a Chrome opened File Explorer?

(I am using webdriver to automate the other 99% of the process just fine. But when I have it click on attach file and chrome opens a file explorer I do not know how to handle it.) 

Any help would be greatly appreciated. 

Edited by nooneclose
solved
Link to post
Share on other sites

It is a simple #32770 class window.  Use Win* functions and Control* functions to automate it.  If you need more help, provide a runable snippet of a web site with attachment.

Link to post
Share on other sites

@Nine Do I need to send an enter? after sending a path or file name? Or should this work?

If WinActive("[CLASS:DirectUIHWND1]") Then ; Check if File Explorer is currently active.
    ConsoleWrite("WinActive" & @CRLF & "File Explorer is active.")
    Sleep(500)

    ; Send File Path
    ControlSend("[CLASS:ToolbarWindow32]", "", "ToolbarWindow323", $PoAttachPath)
    Sleep(500)

    ; Send File Name
    ControlSend("[CLASS:Edit]", "", "Edit1", $rdArray[$i][7])
    Sleep(500)

    ; Click 'OPEN'
    ControlClick("[CLASS:Button]", "", "Button1")
    Sleep(2500)

EndIf

 

Link to post
Share on other sites

I don't have Chrome on Win10, but this is working fine with Edge :

Local $PoAttachPath = @ScriptDir
Local $sFileName = "Temp1.au3"

If WinExists("[CLASS:#32770]") Then  ; Check if File Explorer exists
  Local $hWnd = WinActivate("[CLASS:#32770]")
  ConsoleWrite($hWnd & " / File Explorer is NOW active." & @CRLF)
  Sleep(500)

  ; Send File Name
  ConsoleWrite(ControlSetText($hWnd, "", "Edit1", $PoAttachPath & "\" & $sFileName) & @CRLF)
  Sleep(500)

  ; Click 'OPEN'
  ControlClick($hWnd, "", "Button1")
  Sleep(2500)

EndIf

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Hermes
      Hi, I am struggling in setting the value of a textarea based on the value of clipboard (that contains a long web page source codes). If I use _WD_SetElementValue, it freezes after some time, or appears to be pressing tab and goes out of focus. I can also use send keys but i need the script to run in the background.
      Here is the full script:
      #Include "Chrome.au3" #Include "wd_core.au3" #Include "wd_helper.au3" #Include "WinHttp.au3" #include <MsgBoxConstants.au3> #include <WinAPIFiles.au3> #include <Array.au3> #include <AutoItConstants.au3> #include <WinAPIFiles.au3> #include <GDIPlus.au3> #include <Excel.au3> Local $sDesiredCapabilities, $sSession SetupChrome() _WD_Startup() $sSession = _WD_CreateSession($sDesiredCapabilities) _WD_LoadWait($sSession) _WD_Navigate($sSession, "http://demo.borland.com/testsite/stadyn_largepagewithimages.html") _WD_LoadWait($sSession) Global $sSource = _WD_GetSource($sSession) Local $Paste = ClipPut($sSource) Local $sData = ClipGet() Local $aArray = 0, _ $iOffset = 1 While 1 $aArray = StringRegExp($sData, '(?s)<p>.*</p>', $STR_REGEXPARRAYMATCH, $iOffset) If @error Then ExitLoop $iOffset = @extended For $i = 0 To UBound($aArray) - 1 Local $Paste = ClipPut($aArray[$i]) Local $sRegExData = ClipGet() ;MsgBox(0, "", "$sRegExData = " & $sRegExData) Next WEnd _WD_Navigate($sSession, "https://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?filename=tryhtml5_textarea_placeholder") _WD_WaitElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "iframe#iframeResult") Local $sElement1 = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "iframe#iframeResult") _WD_FrameEnter($sSession, $sElement1) _WD_WaitElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByXPath, "//html/body/textarea") $textarea = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByXPath, "//html/body/textarea") _WD_ElementAction($sSession, $textarea, 'click') ;WD SetElementValue(SsSession, Stextarea, $sRegExData) <-- I can do this but the focus goes out, or the browser freezes _WD_FrameLeave($sSession) sleep(2000) Send("^v") _WD_LoadWait($sSession) _WD_Shutdown() Func SetupChrome() _WD_Option('Driver', 'chromedriver.exe') _WD_Option('Port', 9515) _WD_Option('DriverParams', '--log-path="' & @ScriptDir & '\chrome.log"') $sDesiredCapabilities = '{"capabilities": {"alwaysMatch": {"goog:chromeOptions": {"w3c": true, "args":["start-maximized","disable-infobars"]}}}}' EndFunc ;==>SetupChrome Can someone help me please, or re-direct me to the right path? TIA!
    • By mLipok
      Recently I start wd_capabilities.au3 project on my side.
      I think this is time to share to AutoIt community.
      Check attached UDF: wd_capabilities.au3

      Here is a scratch example showing how to use them:
      #include "wd_helper.au3" #include "wd_capabilities.au3" _Example() Func _Example() ........ ........ ........ _WD_Capabilities_Build_Arguments(Null) ; CLEANUP ARGS _WD_Capabilities_Build_Arguments('--headless') _WD_Capabilities_Build_Arguments('start-maximized') _WD_Capabilities_Build_Arguments('disable-infobars') _WD_Capabilities_Build_Arguments('user-data-dir', 'C:\Users\' & @UserName & '\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default') Local $s_WD_Capabilities_Arguments = _WD_Capabilities_Build_Arguments(Default) ; GET ARGS _WD_Capabilities_Build_Preferences(Null) ; CLEANUP PREFS If $s_Download_dir Then _WD_Capabilities_Build_Preferences('download.default_directory', $s_Download_dir) Local $s_WD_Capabilities_Preferences = _WD_Capabilities_Build_Preferences(Default) ; GET PREFS Local $s_Desired_Capabilities = _WD_Capabilities_Build_JSON('chrome', $s_WD_Capabilities_Arguments, $s_WD_Capabilities_Preferences) Local $WD_SESSION = _WD_CreateSession($s_Desired_Capabilities) ........ ........ ........ EndFunc  
      I plan to publish the code on GitHub.
      In the indefinite future, when the project becomes more functional, if @Danp2 accepts it, I hope it may be included in the main WebDriver UDF.

      I am waiting for yours feedback and help in the further development of this project.

      REMARK 1:
      As so far this UDF only supports GoogleChrome.
      Adding support for other browsers shouldn't be difficult, I just didn't need to.

      REMARK 2:
      For now, this project is working but still as a early BETA, so please do not discuss, ask questions, or post examples or snippets of code that pertain to any function of this UDF in other part of this forum, until it is found acceptable. Simply: discusion and tests only here in this topic.


      Regards,
      @mLipok
       
    • By Hermes
      I have Index.html where it contains a frame with a source "frame1.html". I can select/highlight elements in index.html but unable to select/highlight elements inside the frame with the src "frame1.html", the autoit output is throwing error:
      __WD_Post: URL=HTTP://127.0.0.1:9515/session/2143396006437be4005db3b84acc1496/element/8be1c3c4-5bb1-42b1-8cde-7954765cbc61/element; $sData={"using":"css selector","value":"frameset:nth-of-type(1)"} __WD_Post: StatusCode=404; ResponseText={"value":{"error":"no such element","message":"no such element: Unable to locate element: {\"method\... __WD_Post ==> No match: {"value":{"error":"no such element","message":"no such element: Unable to locate element: {\"method\":\"css selector\",\"selector\":\"frameset:nth-of-type(1)\"}\n (Session info: chrome=90.0.4430.212)","stacktrace":"Backtrace:\n\tOrdinal0 [0x00FCE7D3+124883]\n\tOrdinal0 [0x00FCE7B1+124849]\n\tGetHandleVerifier [0x01218688+193832]\n\tGetHandleVerifier [0x0123C478+340760]\n\tGetHandleVerifier [0x012361F1+315537]\n\tGetHandleVerifier [0x012516BA+427354]\n\tGetHandleVerifier [0x01236176+315414]\n\tGetHandleVerifier [0x0125174A+427498]\n\tGetHandleVerifier [0x0125D6EB+476555]\n\tGetHandleVerifier [0x0125154B+426987]\n\tGetHandleVerifier [0x01234FFD+310941]\n\tGetHandleVerifier [0x01235D8E+314414]\n\tGetHandleVerifier [0x01235D19+314297]\n\tGetHandleVerifier [0x012F31EC+1089676]\n\tGetHandleVerifier [0x012F17C9+1082985]\n\tGetHandleVerifier [0x012F13A3+1081923]\n\tGetHandleVerifier [0x013ED9FD+2115741]\n\tOrdinal0 [0x0111B82E+1488942]\n\tOrdinal0 [0x010B5A7D+1071741]\n\tOrdinal0 [0x010B559B+1070491]\n\tOrdinal0 [0x010B54B1+1070257]\n\tOrdinal0 [0x010EFF53+1310547]\n\tBaseThreadInitThunk [0x770662C4+36]\n\tRtlSubscribeWnfStateChangeNotification [0x776B1B69+1081]\n\tRtlSubscribeWnfStateChangeNotification [0x776B1B34+1028]\n"}} Auto IT Script:
      #Include "wd_core.au3" #Include "wd_helper.au3" Local $sDesiredCapabilities, $sSession SetupChrome() _WD_Startup() $sSession = _WD_CreateSession($sDesiredCapabilities) _WD_Navigate($sSession, 'index.html') _WD_LoadWait($sSession) Local $index = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "frameset:nth-of-type(1)") Local $index1 = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "frameset:nth-of-type(1)", $index) Local $index2 = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "frame:nth-of-type(1)", $index1) Local $index3 = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByCSSSelector, "frameset:nth-of-type(1)", $index2) _WD_HighlightElement($sSession, $index2, 1) _WD_HighlightElement($sSession, $index3, 1) _WD_Shutdown() Func SetupChrome() _WD_Option('Driver', 'chromedriver.exe') _WD_Option('Port', 9515) _WD_Option('DriverParams', '--log-path="' & @ScriptDir & '\chrome.log"') $sDesiredCapabilities = '{"capabilities": {"alwaysMatch": {"goog:chromeOptions": {"w3c": true, "args":["start-maximized","disable-infobars"]}}}}' EndFunc ;==>SetupChrome  

      frame1.html index.html
    • By SkysLastChance
      I am using web driver and xpaths to automate chrome. 
      I am able to edit everything I need to until I get these pop ups. Then when I try to find the xpath it act like it does not exist. 
      This code below is working to find input fields on the main page of the site. But, if I try the same thing for ones in the popover it will not find it. 😕
      $sElement = _WD_FindElement($sSession, $_WD_LOCATOR_ByXPath, "//*[substring(@id, string-length(@id) - string-length('_3') + 1 ) = '_3']") _WD_ElementAction($sSession, $sElement, 'value', "TEST") Here is the html

      Any idea why it is not finding the element inside these pop overs?
       
       
      HTML:
       
    • By DJ143
      I have a autoit exe file which is used in upload/browse file functionality.  This has been integrated with selenium framework and I am invoking the autoit exe using Java process and runtime. 
      Now the issue is when I run the scripts and invoke the autoit exe in local it works perfectly.  But when I use selenium grid or jenkins to run the scripts in another windows server it is not working.
      Can anyone please suggest any solution for this?
×
×
  • Create New...