Jump to content

Autoit-gui 101.18 Available


Recommended Posts

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Since AutoitGUI and AutoIt often are different version can be a good idea change the autoitgui script extension?

Making script with both compiler, I sometime make confusion...

What about a .aig?

They will be the same we are at beta test level soon JON will integrate it :D
Link to post
Share on other sites

v102.18c

Possibles bugs:

- I have a item by default is hidden ($button0)

but, I select TAB#1 and then to TAB#0, my button appears!. :D (works correctly in v102.18)

- I set background color for checkbox and nothing happens.

See the code:

GUICreate("My GUI TAB", 220, 160)
$backColor= 0xddDDdd
GuiCreateEx("", $backColor)
GUIDefaultFont(9, 300)

$main_tab=GUISetControl("tab", "tab", 10,10, 200,100)

; TAB 0
$tab0=GUISetControl("tabitem", "tab#0",0,0)
$button0=GUISetControl("button","I'm hidden? (supposed)", 20, 50, 140,20)
GuiSetControlEx(-1, 32); Hidden

$check0=GUISetControl("checkbox", "Hide / Show", 20, 80, 100, 20)
GuiSetControlNotify()

; TAB 1
$tab1=GUISetControl("tabitem", "tab#1",0,0)
$lab1= GuiSetControl("Label","I have background color! :)", 20, 112, 160, 20)
GUISetControlEx(-1, -1, "", "", 0x0, $backColor)

$combo=GUISetControl("combo","", 20, 50, 70, 80)
GuiSetControlNotify()
GuiSetControlData(-1,"Red|*Blue|Green")
$check1=GUISetControl("checkbox", "My background color?", 20, 131, 170, 20)
GUISetControlEx(-1, -1, "", "", 0x0, $backColor)

While GuiMsg()
   If $combo = GUIRead() then
      $col= GUIRead($combo)
      Select
         case $col= "Red"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00, 0xff)
            GUICreateEx(-1, 0xff)
         case $col= "Blue"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00, 0xff0000)
            GUICreateEx(-1, 0xff0000)
         case $col= "Green"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00,0xff00)
            GUICreateEx(-1, 0xff00)
         EndSelect
   EndIf
   
   If GUIRead() = $check0 then
      If GUIRead($check0) = 4 then
         GUIWrite($button0, 16)
      Else
         GUIWrite($button0, 32)
      EndIf
   EndIf
Wend
Link to post
Share on other sites

v102.18c

Possibles bugs:

- I have a item by default is hidden ($button0)

  but, I select TAB#1 and then to TAB#0, my button appears!. :D (works correctly in v102.18)

- I set background color for checkbox and nothing happens.

See the code:

GUICreate("My GUI TAB", 220, 160)
$backColor= 0xddDDdd
GuiCreateEx("", $backColor)
GUIDefaultFont(9, 300)

$main_tab=GUISetControl("tab", "tab", 10,10, 200,100)

; TAB 0
$tab0=GUISetControl("tabitem", "tab#0",0,0)
$button0=GUISetControl("button","I'm hidden? (supposed)", 20, 50, 140,20)
GuiSetControlEx(-1, 32); Hidden

$check0=GUISetControl("checkbox", "Hide / Show", 20, 80, 100, 20)
GuiSetControlNotify()

; TAB 1
$tab1=GUISetControl("tabitem", "tab#1",0,0)
$lab1= GuiSetControl("Label","I have background color! :)", 20, 112, 160, 20)
GUISetControlEx(-1, -1, "", "", 0x0, $backColor)

$combo=GUISetControl("combo","", 20, 50, 70, 80)
GuiSetControlNotify()
GuiSetControlData(-1,"Red|*Blue|Green")
$check1=GUISetControl("checkbox", "My background color?", 20, 131, 170, 20)
GUISetControlEx(-1, -1, "", "", 0x0, $backColor)

While GuiMsg()
   If $combo = GUIRead() then
      $col= GUIRead($combo)
      Select
         case $col= "Red"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00, 0xff)
            GUICreateEx(-1, 0xff)
         case $col= "Blue"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00, 0xff0000)
            GUICreateEx(-1, 0xff0000)
         case $col= "Green"
            GUISetControlEX($lab1, -1, 0, "",0x00,0xff00)
            GUICreateEx(-1, 0xff00)
         EndSelect
   EndIf
   
   If GUIRead() = $check0 then
      If GUIRead($check0) = 4 then
         GUIWrite($button0, 16)
      Else
         GUIWrite($button0, 32)
      EndIf
   EndIf
Wend
Not a bug the checkbox color has been set by GuiSetControlEx and the the GuiCreateEx is only repainting the default background.

the label on the tab is repainted because you ask for it :huh2:

But still a pb for checkbox painting.

Edited by jpm
Link to post
Share on other sites

Ok. Thxs.

What about the hidden button?  :huh2:

@josbe

at least with the latest change I did to solve the checkbox/radiobox backcolor it looks good. Just a some color around the button.

that's the current fixes I did:

Fixed : Checkbox/radio control color

Fixed : GDI Leaks on heavy utilisation of GuiSetControlEx(... colors).

Fixed : GuiWrite on CheckBox/radio control.

:D

coming

Fixed : Notify on input control when typing {ENTER}.

Fixed : Combo highlight when resizing.

Fixed : Timer stop when resizing.

Link to post
Share on other sites

It says in the helpfile

To terminate the tab control just create a last "tabitem" control with a null text "".

I can't seem to be able to place controls after the tab code. I have modified your tab example to show the problem

AutoItSetOption("TrayIconDebug", 1)
FileChangeDir(@ScriptDir)
#include "Gui_include.au3"

; ----------------------------------------------------------------------------
; Script Start
; ----------------------------------------------------------------------------

Opt ("GuiNotifyMode", 1)
GUICreate ("My GUI TAB"); will create a dialog box that when displayed is centered
GuiCreateEx ("", 0x00E0FFFF)
GUIDefaultFont (9, 300)

Global $btn0 = GUISetControl ("button", "Start", 10, 130, 75, 25); This button appears in GUI OK
GuiSetControlNotify (-1, 2)

;-------------------------------------------- Tab code starts here
GUISetControl ("tab", "tab", 10, 10, 200, 100)
GUISetControlEx (-1, -1, 0, "", -1, 0xff)

$tab0 = GUISetControl ("tabitem", "tab0", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label0", 30, 80, 50, 20)
$tab0OK = GUISetControl ("button", "OK0", 20, 50, 50, 20)
$tab0input = GUISetControl ("input", "default", 80, 50, 70, 20)

$tab1 = GUISetControl ("tabitem", "tab----1", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label1", 30, 80, 50, 20)
GUISetControlEx (-1, -1, 0, "", 0x00, 0xff)
$tab1combo = GUISetControl ("combo", "", 20, 50, 60, 40)
GuiSetControlData (-1, "Trids|CyberSlug|Larry|*Jon|Tylo"); default Jon
$tab1OK = GUISetControl ("button", "OK1", 80, 50, 50, 20)

$tab2 = GUISetControl ("tabitem", "tab2", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label2", 30, 80, 50, 20)
$tab2OK = GUISetControl ("button", "OK2", 140, 50, 50)

GUISetControl ("tabitem", "", 0, 0);finish tab code
;
;--------------------------------------------Tab code finishes here

Global $btn1 = GUISetControl ("button", "Exit", 10, 175, 75, 25); This button is placed after the Tab code is finished
GuiSetControlNotify (-1, 2)

While GuiMsg () > 0
   If GUIRead () = $btn1 Then
      MsgBox(0, "Exiting",, 2)
      Exit
   EndIf
   If GUIRead () = $btn0 Then
      MsgBox(0,"", "Control placed before start of tab code" & @CRLF & @CRLF & "But where is the exit button  ?", 4)
   EndIf
      
Wend
MsgBox(0, "exit #", GuiRead ($tab1combo), 2

I have placed 2 buttons on the GUI - one writen before the tab box code and one after. The first button works OK - the other doesn't appear.

Any thoughts

Thanks

Link to post
Share on other sites

It says in the helpfile

I can't seem to be able to place controls after the tab code. I have modified your tab example to show the problem

AutoItSetOption("TrayIconDebug", 1)
FileChangeDir(@ScriptDir)
#include "Gui_include.au3"

; ----------------------------------------------------------------------------
; Script Start
; ----------------------------------------------------------------------------

Opt ("GuiNotifyMode", 1)
GUICreate ("My GUI TAB"); will create a dialog box that when displayed is centered
GuiCreateEx ("", 0x00E0FFFF)
GUIDefaultFont (9, 300)

Global $btn0 = GUISetControl ("button", "Start", 10, 130, 75, 25); This button appears in GUI OK
GuiSetControlNotify (-1, 2)

;-------------------------------------------- Tab code starts here
GUISetControl ("tab", "tab", 10, 10, 200, 100)
GUISetControlEx (-1, -1, 0, "", -1, 0xff)

$tab0 = GUISetControl ("tabitem", "tab0", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label0", 30, 80, 50, 20)
$tab0OK = GUISetControl ("button", "OK0", 20, 50, 50, 20)
$tab0input = GUISetControl ("input", "default", 80, 50, 70, 20)

$tab1 = GUISetControl ("tabitem", "tab----1", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label1", 30, 80, 50, 20)
GUISetControlEx (-1, -1, 0, "", 0x00, 0xff)
$tab1combo = GUISetControl ("combo", "", 20, 50, 60, 40)
GuiSetControlData (-1, "Trids|CyberSlug|Larry|*Jon|Tylo"); default Jon
$tab1OK = GUISetControl ("button", "OK1", 80, 50, 50, 20)

$tab2 = GUISetControl ("tabitem", "tab2", 0, 0)
GuiSetControl ("Label", "label2", 30, 80, 50, 20)
$tab2OK = GUISetControl ("button", "OK2", 140, 50, 50)

GUISetControl ("tabitem", "", 0, 0);finish tab code
;
;--------------------------------------------Tab code finishes here

Global $btn1 = GUISetControl ("button", "Exit", 10, 175, 75, 25); This button is placed after the Tab code is finished
GuiSetControlNotify (-1, 2)

While GuiMsg () > 0
   If GUIRead () = $btn1 Then
      MsgBox(0, "Exiting",, 2)
      Exit
   EndIf
   If GUIRead () = $btn0 Then
      MsgBox(0,"", "Control placed before start of tab code" & @CRLF & @CRLF & "But where is the exit button  ?", 4)
   EndIf
      
Wend
MsgBox(0, "exit #", GuiRead ($tab1combo), 2

I have placed 2 buttons on the GUI - one writen before the tab box code and one after. The first button works OK - the other doesn't appear.

Any thoughts

Thanks

It is a bug so for this version create the exit button before the tab creation.

I will find a correction. I need sometime because it imply some different logic in the code.

THanks for finding the bug :D

Link to post
Share on other sites

1) I think that GUIWrite($someComboControl, 0, $info) should set the default selection in a combo box.

2) Has anyone observed problems trying to set a new width/height for a pic control?

3) I still have not figured out how to set the foreground/text color on a label.... Jpm, I am still going through the docs and making notes. I should have something ready to send you in a few more days.

Sorry I don't have more details... Gotta run.... won't be around tonight.

Use Mozilla | Take a look at My Disorganized AutoIt stuff | Very very old: AutoBuilder 11 Jan 2005 prototype I need to update my sig!
Link to post
Share on other sites

1)  I think that GUIWrite($someComboControl, 0, $info) should set the default selection in a combo box.

2)  Has anyone observed problems trying to set a new width/height for a pic control?

3)  I still have not figured out how to set the foreground/text color on a label....  Jpm, I am still going through the docs and making notes.  I should have something ready to send you in a few more days.

Sorry I don't have more details...  Gotta run.... won't be around tonight.

3) is a bug corrected

2) I did'nt change the AU3GUI behavior I will have a look

1) I think about

Link to post
Share on other sites

More things I discovered when making the newest AutoBuilder version:

1) Is there a max memory size on pic controls? The resize problem I *think* I had was with the 4KB gif backround in AutoBuilder. It would appear crushed in a corner when I tried to resize. Also, it has a transparent backround, but the transparency does not work. Transparency works with a smaller version of that backgorund, though....

2) Do controls support tab jumping? I mean when you press the Tab key, you jump to the next control in the GUI. I have scripted a workaround, but native support would be nice.

3) GuiCreate creates a window approx 20 pixels taller than I specify....

Use Mozilla | Take a look at My Disorganized AutoIt stuff | Very very old: AutoBuilder 11 Jan 2005 prototype I need to update my sig!
Link to post
Share on other sites

More things I discovered when making the newest AutoBuilder version:

1)  Is there a max memory size on pic controls?  The resize problem I *think* I had was with the 4KB gif backround in AutoBuilder.  It would appear crushed in a corner when I tried to resize.  Also, it has a transparent backround, but the transparency does not work.  Transparency works with a smaller version of that backgorund, though....

2)  Do controls support tab jumping?  I mean when you press the Tab key, you jump to the next control in the GUI.  I have scripted a workaround, but native support would be nice.

3)  GuiCreate creates a window approx 20 pixels taller than I specify....

So I implement the GuiWrite for combo/list setting the default nice improvement thanks.

To come to yours last questions

1) pic controls : I have no idea

2) yes tab are suppose to work if the WS_TABSTOP stype is used which is the default. Why you think is not working put and example Thanks?

3) are you sure is taller the size in a gui is the client area not including the title zone. Is that you are refering to?

Link to post
Share on other sites

I will get some examples (soon, I hope).

More Questions / suggestions:

- Why do pic controls throw an error message if the picture file does not exist; avi or icon controls do not thow that error.

Maybe Opt("RunErrorsFatal", 1) should control this behavior?

- Maybe a screenshot would be helpful in the help file GUI Reference page:

example dialogPosted Image I am also making (partial) lists of what messages can be sent/received to certain controls.

Use Mozilla | Take a look at My Disorganized AutoIt stuff | Very very old: AutoBuilder 11 Jan 2005 prototype I need to update my sig!
Link to post
Share on other sites

I will get some examples (soon, I hope).

More Questions / suggestions:

- Why do pic controls throw an error message if the picture file does not exist; avi or icon controls do not thow that error.

Maybe Opt("RunErrorsFatal", 1) should control this behavior?

- Maybe a screenshot would be helpful in the help file GUI Reference page:

example dialog I am also making (partial) lists of what messages can be sent/received to certain controls.

Whow That's a very good underline of all functions. Can you put the .au3 source so I can include it in the doc or Please be free to do it.

For the list of message the Gui_message.au3 was suppose to cover without documenting the integr/string/rect parameter. I don't know if we should document that leaving to super advanced using the Msdn doc the responsability to do it.

I am sure the Gui_include.au3 must be included in the installed includes

for the error in pic control that's as usual the untouched AU3GUI stuff. I will have a look to se if we can improve the error handling

Thanks again for all the improvement/bug your are finding. :D

Edited by jpm
Link to post
Share on other sites

@josbe

at least with the latest change I did to solve the checkbox/radiobox backcolor it looks good. Just a some color around the button.

that's the current fixes I did:

Fixed : Checkbox/radio control color

Fixed : GDI Leaks on heavy utilisation of GuiSetControlEx(... colors).

Fixed : GuiWrite on CheckBox/radio control.

  :D

coming

Fixed : Notify on input control when typing {ENTER}.

Fixed : Combo highlight when resizing.

Fixed : Timer stop when resizing.

@jpm:

Thxs. :lol:

Excuses, if I persist in the question... :huh2:

But in my script showed, there exists another mistake with the hidden button.(See the behavior of $button0) Initially is hidden, but it appears when returning to TAB#0.

Understand me? :)

Recently, I test it with the actual unstable version too.

Link to post
Share on other sites

@jpm:

Thxs. :)

Excuses, if I persist in the question... :D

But in my script showed, there exists another mistake with the hidden button.(See the behavior of $button0) Initially is hidden, but it appears when returning to TAB#0.

Understand me? :huh2:

Recently, I test it with the actual unstable version too.

Sorry I miss this one I see it now so after a sleep that I am going to do now I will fixe it. :lol: Edited by jpm
Link to post
Share on other sites

By the way, thanks for clarifying that the GuiCreate dimensions are for the client area instead of the window.

- Regarding WS_TABSTOP:

Microsoft Spy shows that that style on each contol, but tabbing does not work. Create any simple gui and try :D I even tried using the same window style and exStyle as the Windows' Run Dialog.... Maybe a message is not getting that sent when tab is pressed? (Also, should WS_TABSTOP be defined for multi-line edit controls?)

Here is the script that shows examples of all controls

Edited by CyberSlug
Use Mozilla | Take a look at My Disorganized AutoIt stuff | Very very old: AutoBuilder 11 Jan 2005 prototype I need to update my sig!
Link to post
Share on other sites

Clarification: WS_TABSTOP is currently defined for edit controls...

Antother issue is accelerator keys (or whatever they are called):

If you have a dialog with buttons OK and Cancel then you should be able to press Alt+O or Alt+C. Currently, nothing happens.

From what I can tell with Microsoft spy: Tab does not generate any event. Alt+key does generate some sort of notification.

Edited by CyberSlug
Use Mozilla | Take a look at My Disorganized AutoIt stuff | Very very old: AutoBuilder 11 Jan 2005 prototype I need to update my sig!
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...