Sign in to follow this  
Followers 0
Guest jylbox

AutoItX3.dll regression ?

13 posts in this topic

Hello there,

I' ve been working on a C++ home-made test automation projet for several months, and since I discovered AutoIt, my mind does not turn into nightmare any more...

AutoIt is great !!!

I personnally use AutoItX3.dll (version 3.0.101.0), but since I changed this old version for the 3.1.0.6 one, I always got Access Violation when executing my program.

AU3_Opt seems to work, but WinExists, WinClose, ... does not work :lmao:

Is there something I forgot to do ?

Share this post


Link to post
Share on other sites



Hello there,

I' ve been working on a C++ home-made test automation projet for several months, and since I discovered AutoIt, my mind does not turn into nightmare any more...

AutoIt is great !!!

I personnally use AutoItX3.dll (version 3.0.101.0), but since I changed this old version for the 3.1.0.6 one, I always got Access Violation when executing my program.

AU3_Opt seems to work, but WinExists, WinClose, ... does not work  :lmao:

Is there something I forgot to do ?

Give a simple example please and I will check it out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 ·  Posted (edited)

Give a simple example please and I will check it out.

<{POST_SNAPBACK}>

Here is a simple example of using autoitx3.dll.

Sample.zip

The program is built with MSVC++ 6.0, under W2k.

The 3.0.101.0 version of AutoItX3 perfectly works ; but with the new 3.1.0.6 version, Run command works, but WinWaitActive command crashes (see sample.cpp)... :lmao:

I did further tests, and it seems that all commands related to windows or controls crash. Perhaps the title search module does not work properly...

Moreover, is it possible to add default parameters for c++ users in autoit3.h ?

Like this :

#ifdef __cplusplus
AU3_API void WINAPI AU3_Send(const char *szSendText, /*[in,defaultvalue(0)]*/long nMode = 0);
#else
AU3_API void WINAPI AU3_Send(const char *szSendText, /*[in,defaultvalue(0)]*/long nMode);
#endif

This allows users to not fill in all parameters with a default value.

Edited by jylbox

Share this post


Link to post
Share on other sites

All my VB exe that were made prior to 3.1.0.6 are crashing with the latest dll.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is a simple example of using autoitx3.dll.

Sample.zip

The program is built with MSVC++ 6.0, under W2k.

The 3.0.101.0 version of AutoItX3 perfectly works ; but with the new 3.1.0.6 version, Run command works, but WinWaitActive command crashes (see sample.cpp)...  o:)

I did further tests, and it seems that all commands related to windows or controls crash. Perhaps the title search module does not work properly...

I tested the sample under XP and 95 and it worked fine here :lmao:

I hate bugs like this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try this one.

<{POST_SNAPBACK}>

Arg, it still crashes with my example on WinWaitActive function call :

First-chance exception in sample.exe (AUTOITX3.DLL): 0xC0000005: Access Violation.

I tried some other functions, and I've got the same crash for few of them :

- AU3_Init : Ok

- AU3_error : Ok

- AU3_AutoItSetOption : Ok

- AU3_ClipGet : Ok

- AU3_ClipPut : Ok

- AU3_ControlClick : crash

- AU3_ControlCommand : crash

- AU3_Control... : crash

- AU3_ControlSend : crash

- AU3_ControlSetText : crash

- ...

- AU3_MouseMove : Ok

- ...

- AU3_Run : Ok

- AU3_RunWait : Ok

- AU3_Send : Ok

- AU3_Sleep : Ok

- AU3_WinActivate : crash

- AU3_WinActive : crash

- AU3_Win... : crash

- AU3_WinWaitActive : crash

- AU3_WinWaitClose : crash

As I said it before, it seems that all functions in relation with windows or controls crash.

If I can do anything else...

do not hesitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jon

Visual Basic 6.0

I was getting "Signature Error" whatever that means. :lmao:

Once I removed the old reference from my project and added a new reference to the new 3.1.0.6 everything is fine now.

I checked all the Control and Window functions 'jylbox' is having problems with in "Visual Basic" and they all worked like a charm with no issues. o:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jon

Visual Basic 6.0

I was getting "Signature Error" whatever that means. :lmao: 

Once I removed the old reference from my project and added a new reference to the new 3.1.0.6 everything is fine now.

I checked all the Control and Window functions 'jylbox' is having problems with in "Visual Basic" and they all worked like a charm with no issues. o:)

Yeah the "reference" that VB needs to use changed ages ago when I started to use the newer version of Visual C. I thought all the VB users were already up to this stage. Oops.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've uploaded the fixed dll to http:/www.autoitscript.com/autoit3/files/beta/autoitx/

Sorry for my late answer, but good news : the new dll perfectly works !

Congratulations Jon :lmao:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0