Jump to content
Sign in to follow this  
JamesDover

SMTP with GMAIL

Recommended Posts

JamesDover

Hello, I'm trying to send an email through gmail IMAP. It doesn't seem to be working correctly. Could the two step verification be causing the issue? It says it sent it but i never receive it. Cheers

#include <file.au3>
 
;AutoIt Error Object (Prevents script from crashing if an unexpected error occurs
Global $oMyError = ObjEvent("AutoIt.Error", "ErrorDebug")
 
;;SMTP Email Info
Local $Subject = "[AutoIt] Subject"
Local $Username = "yourusername@gmail.com"
Local $Password = "p@5s"
Local $SmtpServer = "smtp.gmail.com"
Local $FromName = "SomeName"
Local $IPPort = 465
Local $ssl = 1
Local $ToAddress = "to@hotmail.com"
Local $FromAddress = "autoit@gmail.com"
Local $AttachFiles = ""
Local $CcAddress = ""
Local $BccAddress = ""
Local $Importance = "High"
Local $body = "This is the body of the message"
Local $oMyRet[1]
Local $objEmail
 
 
_INetSmtpMailCom($SMTPSErver,$FromName,$FromAddress,$ToAddress,$Subject,$Body,"","","",$Importance,$Username,$password,$IPPort,$SSL)
 
 
Func _INetSmtpMailCom($s_SmtpServer, $s_FromName, $s_FromAddress, $s_ToAddress, $s_Subject = "", $as_Body = "", $s_AttachFiles = "", $s_CcAddress = "", $s_BccAddress = "", $s_Importance = "High", $s_Username = "", $s_Password = "", $IPPort = 25, $ssl = 0)
        $objEmail = ObjCreate("CDO.Message")
        $objEmail.From = '"' & $s_FromName & '" <' & $s_FromAddress & '>'
        $objEmail.To = $s_ToAddress
        Local $i_Error = 0
        Local $i_Error_desciption = ""
        If $s_CcAddress <> "" Then $objEmail.Cc = $s_CcAddress
        If $s_BccAddress <> "" Then $objEmail.Bcc = $s_BccAddress
        $objEmail.Subject = $s_Subject
        If StringInStr($as_Body, "<") And StringInStr($as_Body, ">") Then
                $objEmail.HTMLBody = $as_Body
        Else
                $objEmail.Textbody = $as_Body & @CRLF
        EndIf
        If $s_AttachFiles <> "" Then
                Local $S_Files2Attach = StringSplit($s_AttachFiles, ";")
                For $x = 1 To $S_Files2Attach[0]
                        $S_Files2Attach[$x] = _PathFull($S_Files2Attach[$x])
                        ConsoleWrite('@@ Debug(62) : $S_Files2Attach = ' & $S_Files2Attach & @LF & '>Error code: ' & @error & @LF) ;### Debug Console
                        If FileExists($S_Files2Attach[$x]) Then
                                $objEmail.AddAttachment($S_Files2Attach[$x])
                        Else
                                ConsoleWrite('!> File not found to attach: ' & $S_Files2Attach[$x] & @LF)
                                SetError(1)
                                Return 0
                        EndIf
                Next
        EndIf
        $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusing") = 2
        $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserver") = $s_SmtpServer
        If Number($IPPort) = 0 Then $IPPort = 25
        $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserverport") = $IPPort
        ;Authenticated SMTP
        If $s_Username <> "" Then
                $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpauthenticate") = 1
                $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusername") = $s_Username
                $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendpassword") = $s_Password
        EndIf
        If $ssl Then
                $objEmail.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpusessl") = True
        EndIf
        ;Update settings
        $objEmail.Configuration.Fields.Update
        ; Set Email Importance
        Switch $s_Importance
                Case "High"
                        $objEmail.Fields.Item("urn:schemas:mailheader:Importance") = "High"
                Case "Normal"
                        $objEmail.Fields.Item("urn:schemas:mailheader:Importance") = "Normal"
                Case "Low"
                        $objEmail.Fields.Item("urn:schemas:mailheader:Importance") = "Low"
        EndSwitch
        $objEmail.Fields.Update
        ; Sent the Message
        ConsoleWrite("echo Sending" & @LF)
        If Not IsObj($objEmail) Then
                ConsoleWrite("echo error sending (not an object)" & @CRLF)
                $sendfailed = True
        Else
                $sendfailed = False
                $objEmail.Send
        EndIf
        ConsoleWrite("echo SENT" & @LF)
        If @error Then
                $sendfailed = True
                SetError(2)
;~              _ArrayDisplay($oMyRet, "MyRet")
                Return $oMyRet[1]
        EndIf
        $objEmail = 0
EndFunc   ;==>_INetSmtpMailCom
 
 
 
Func ErrorDebug()
        Local $HexNumber
        Local $strMsg
 
        $HexNumber = Hex($oMyError.Number, 8)
        $strMsg = "Error Number: " & $HexNumber & @CRLF
        $strMsg &= "WinDescription: " & $oMyError.WinDescription & @CRLF
        $strMsg &= "Script Line: " & $oMyError.ScriptLine & @CRLF
        FileWrite(@ScriptDir & "\" & @ScriptName & "_ErrorDebug.txt", "------------------[Error]------------------" & @LF & $strMsg & @LF & @LF)
        SetError(1)
EndFunc   ;==>ErrorDebug
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
JamesDover

This looks promising however I got this error. (see attachment)

post-28252-0-84876100-1383147907_thumb.p

Share this post


Link to post
Share on other sites
JamesDover

Never mind I got it figured out it was the two step verification causing the issue. I turned it off and it works.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tonycst

Never mind I got it figured out it was the two step verification causing the issue. I turned it off and it works.

And you fixed it how ?

I get ### COM Error !  Number: 80020009   ScriptLine: 92   Description:The transport failed to connect to the server.

no matter what port i chose 25 or 465 with SSL 1 for Gmail as it is required.

need help.

Share this post


Link to post
Share on other sites
MHz

Desperation does strange things, aye. Stop panicking, OK. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos

And you fixed it how ?

I get ### COM Error !  Number: 80020009   ScriptLine: 92   Description:The transport failed to connect to the server.

no matter what port i chose 25 or 465 with SSL 1 for Gmail as it is required.

need help.

He was using the two step verification which requires the generation for a special password.

Read up on Gmail 2 step authentication when you want to know the specifics but this is a nice way to avoid being hacked.

Jos

  • Like 1

Visit the SciTE4AutoIt3 Download page for the latest versions  - Beta files                                How to post scriptsource        Forum Rules
 
Live for the present,
Dream of the future,
Learn from the past.
  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×