Sign in to follow this  
Followers 0
khaynes

COM method problem

8 posts in this topic

Hello,

I have a Visual Basic 6.0 program that can automate a FILMeasure.FMRemoteControl.

I am trying to translate it into AutoIt.

I get an error when I run my AutoIt program:

"Error: The requested action with this object has failed"

on this line:

Local $response = $oFilmetrics.Execute("GetSerialNumber", $errorCode) ; Fails

I can tell the the FILMeasure object has been created because it puts up a Window when it runs.

Is there a problem handling the second argument ? It is a pass by reference.

Looking at the AutoIt Feature Requests, I found Com ByRef Feature Request .

Does that mean that I can't do this? If I can't call the Execute function from AutoIt, is there any way to work around it?

Thanks,

Keith

Visual Basic Code:

CODE
Dim mobjFILMeasureRemotecontrol As FILMeasure.FMRemoteControl

Private Sub cmdExecute_Click()

Dim intErrCode As Integer

Dim strErrString As String

lblResponse.Caption = mobjFILMeasureRemotecontrol.Execute(cboCommand, intErrCode)

If intErrCode Then

Select Case intErrCode

Case -1

strErrString = "Syntax Error"

Case -2

strErrString = "System Busy"

Case Else

strErrString = "Unknown Error"

End Select

lblResponse.Caption = strErrString

MsgBox "Error. Error code=" & intErrCode & ", error Type=" & strErrString

End If

End Sub

AutoIt code:

CODE
; Attempt to open connection to Filmetrics

$oFilmetrics = ObjCreate("FILMeasure.FMRemoteControl")

If @error Then

MsgBox(0, "Process Error", "Error Getting an active FILMeasure object. Error code: " & hex(@error,8))

Exit

EndIf

MsgBox(0, "Debug", "FILMeasure Name = " & ObjName($oFilmetrics)) ; This works (name is _FMRemoteControl)

Local $errorCode

Local $response = $oFilmetrics.Execute("GetSerialNumber", $errorCode) ; Fails

Share this post


Link to post
Share on other sites



Don't see where you are trying to use byRef anywhere.

When you say it "fails" - how does it fail? what are the error messages?

Dale


Free Internet Tools: DebugBar, AutoIt IE Builder, HTTP UDF, MODIV2, IE Developer Toolbar, IEDocMon, Fiddler, HTML Validator, WGet, curl

MSDN docs: InternetExplorer Object, Document Object, Overviews and Tutorials, DHTML Objects, DHTML Events, WinHttpRequest, XmlHttpRequest, Cross-Frame Scripting, Office object model

Automate input type=file (Related)

Alternative to _IECreateEmbedded? better: _IECreatePseudoEmbedded  Better Better?

IE.au3 issues with Vista - Workarounds

SciTe Debug mode - it's magic: #AutoIt3Wrapper_run_debug_mode=Y Doesn't work needs to be ripped out of the troubleshooting lexicon. It means that what you tried did not produce the results you expected. It begs the questions 1) what did you try?, 2) what did you expect? and 3) what happened instead?

Reproducer: a small (the smallest?) piece of stand-alone code that demonstrates your trouble

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looking at the AutoIt Feature Requests, I found Com ByRef Feature Request.

Did you, now? The title of that topic is "NO TAXATION WITHOUT REPRESENTATION, Talk politics and crap" from 2004.

:)

Does that mean that I can't do this?

You mean talk politics, or talk crap? (But of course, that's redundant.)

Sorry, couldn't resist...

^_^


Valuater's AutoIt 1-2-3, Class... Is now in Session!For those who want somebody to write the script for them: RentACoder"Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced." -- Geek's corollary to Clarke's law

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't see where you are trying to use byRef anywhere.

When you say it "fails" - how does it fail? what are the error messages?

Dale

The second parameter of the Execute method is passed by reference.

I can tell because the visual basic code checks its value after the call.

The error message is:

"Error: The requested action with this object has failed"

and the script stops running.

Keith

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you, now? The title of that topic is "NO TAXATION WITHOUT REPRESENTATION, Talk politics and crap" from 2004.

:)

You mean talk politics, or talk crap? (But of course, that's redundant.)

Sorry, couldn't resist...

^_^

Guess the Insert Special Item didn't work the way I thought it would. Second try.

COM argument ByRef

Share this post


Link to post
Share on other sites

The second parameter of the Execute method is passed by reference.

I can tell because the visual basic code checks its value after the call.

The error message is:

"Error: The requested action with this object has failed"

and the script stops running.

Keith

Are you able to perform any other methods or access any properties of this object, or is the trouble isolated to the Execute method? Also, plase post the full output from the SciTe console.

Dale


Free Internet Tools: DebugBar, AutoIt IE Builder, HTTP UDF, MODIV2, IE Developer Toolbar, IEDocMon, Fiddler, HTML Validator, WGet, curl

MSDN docs: InternetExplorer Object, Document Object, Overviews and Tutorials, DHTML Objects, DHTML Events, WinHttpRequest, XmlHttpRequest, Cross-Frame Scripting, Office object model

Automate input type=file (Related)

Alternative to _IECreateEmbedded? better: _IECreatePseudoEmbedded  Better Better?

IE.au3 issues with Vista - Workarounds

SciTe Debug mode - it's magic: #AutoIt3Wrapper_run_debug_mode=Y Doesn't work needs to be ripped out of the troubleshooting lexicon. It means that what you tried did not produce the results you expected. It begs the questions 1) what did you try?, 2) what did you expect? and 3) what happened instead?

Reproducer: a small (the smallest?) piece of stand-alone code that demonstrates your trouble

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you able to perform any other methods or access any properties of this object, or is the trouble isolated to the Execute method? Also, plase post the full output from the SciTe console.

Dale

Hello,

The object only supports two things, the Response property and the Execute method.

The Response property appears to work. Here are a short program and its outputs.

Program:

AutoItSetOption("MustDeclareVars", 1) 
Local $oFilmetrics = ObjCreate("FILMeasure.FMRemoteControl")
Local $logFile = FileOpen("logfile.txt", 2)
FileWriteLine($logfile, "FILMeasure Name = " & ObjName($oFilmetrics))
Local $response1 = $oFilmetrics.Response()
FileWriteLine($logFile, "response1 = " & $response1)
While( $response1 == "Busy" )
    $response1 = $oFilmetrics.Response()
    FileWriteLine($logFile, "response1 = " & $response1)
    Sleep(200)
WEnd
FileWriteLine($logFile, "not busy response1 = " & $response1)
Sleep(2000)
Local $errorCode
Local $response2 = $oFilmetrics.Execute("GetSerialNumber", $errorCode)
FileWriteLine($logFile, "response2 = " & $response2)
FileClose($logFile)

SciTe console: (I think this is what you wanted to see)

>"C:\Program Files\AutoIt3\SciTE\..\autoit3.exe" /ErrorStdOut "O:\Emitter data\VisualBasicFilmetrics\FilmTest.au3"

O:\Emitter data\VisualBasicFilmetrics\FilmTest.au3 (15) : ==> The requested action with this object has failed.:

Local $response2 = $oFilmetrics.Execute("GetSerialNumber", $errorCode)

Local $response2 = $oFilmetrics.Execute("GetSerialNumber", $errorCode)^ ERROR

>Exit code: 1 Time: 5.208

logFile as written by the above program:

FILMeasure Name = _FMRemoteControl

response1 = Busy

response1 = Busy

response1 = DDELink Active

not busy response1 = DDELink Active

Thank you for taking the time to look at this problem.

Keith

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not sure what to suggest. Can you craft a small working example in VBScript that could be used as a model for conversion?

Dale


Free Internet Tools: DebugBar, AutoIt IE Builder, HTTP UDF, MODIV2, IE Developer Toolbar, IEDocMon, Fiddler, HTML Validator, WGet, curl

MSDN docs: InternetExplorer Object, Document Object, Overviews and Tutorials, DHTML Objects, DHTML Events, WinHttpRequest, XmlHttpRequest, Cross-Frame Scripting, Office object model

Automate input type=file (Related)

Alternative to _IECreateEmbedded? better: _IECreatePseudoEmbedded  Better Better?

IE.au3 issues with Vista - Workarounds

SciTe Debug mode - it's magic: #AutoIt3Wrapper_run_debug_mode=Y Doesn't work needs to be ripped out of the troubleshooting lexicon. It means that what you tried did not produce the results you expected. It begs the questions 1) what did you try?, 2) what did you expect? and 3) what happened instead?

Reproducer: a small (the smallest?) piece of stand-alone code that demonstrates your trouble

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0