Sign in to follow this  
Followers 0
Datenshi

GUICtrlCreateListView with $WS_EX_STATICEDGE Under Vista no text

4 posts in this topic

#1 ·  Posted (edited)

I run XP but as i tested my code on Vista/Windows 7 i noticed the extended style "$WS_EX_STATICEDGE" applied to a GUICtrlCreateListView caused Vista to not show text in the control, under XP it works fine. Is this a bug or am i doing something wrong?

Changed the GUICtrlCreateListView example to demonstrate the issue. Remember it's only affecting Windows Vista/Windows 7

#include <GUIConstantsEx.au3>
#include <WindowsConstants.au3>
#Region Constants

;<ListViewConstants.au3>
Global Const $LVS_EX_CHECKBOXES = 0x00000004
;<ListViewConstants.au3>

#EndRegion Constants
Opt('MustDeclareVars', 1)

Example()

Func Example()
    Local $listview, $button, $item1, $item2, $item3, $input1, $msg

    GUICreate("listview items", 220, 250, 100, 200, -1, $WS_EX_ACCEPTFILES)
    GUISetBkColor(0x00E0FFFF)  ; will change background color

    $listview = GUICtrlCreateListView("debug",5,40,466,200, -1,$WS_EX_STATICEDGE) ; remove $WS_EX_STATICEDGE for text.
    $button = GUICtrlCreateButton("Value?", 75, 170, 70, 20)
    $item1 = GUICtrlCreateListViewItem("item2|col22|col23", $listview)
    $item2 = GUICtrlCreateListViewItem("item1|col12|col13", $listview)
    $item3 = GUICtrlCreateListViewItem("item3|col32|col33", $listview)
    $input1 = GUICtrlCreateInput("", 20, 200, 150)
    GUICtrlSetState(-1, $GUI_DROPACCEPTED)   ; to allow drag and dropping
    GUISetState()
    GUICtrlSetData($item2, "ITEM1")
    GUICtrlSetData($item3, "||COL33")
    GUICtrlDelete($item1)

    Do
        $msg = GUIGetMsg()

        Select
            Case $msg = $button
                MsgBox(0, "listview item", GUICtrlRead(GUICtrlRead($listview)), 2)
            Case $msg = $listview
                MsgBox(0, "listview", "clicked=" & GUICtrlGetState($listview), 2)
        EndSelect
    Until $msg = $GUI_EVENT_CLOSE
EndFunc   ;==>Example
Edited by Datenshi

Share this post


Link to post
Share on other sites



It's definitly a bug. I posted the same issue almost exact 2 years ago (26 August 2007 >_< ), but i didn't have a vista to test and see whats wrong. And by the way, the same bug is reproducable on Win 7.

Thanks for revealing the problem :(


 

Spoiler

Using OS: Win 7 Professional, Using AutoIt Ver(s): 3.3.6.1 / 3.3.8.1

AutoIt_Rus_Community.png AutoIt Russian Community

My Work...

Spoiler

AutoIt_Icon_small.pngProjects: ATT - Application Translate Tool {new}| BlockIt - Block files & folders {new}| SIP - Selected Image Preview {new}| SISCABMAN - SciTE Abbreviations Manager {new}| AutoIt Path Switcher | AutoIt Menu for Opera! | YouTube Download Center! | Desktop Icons Restorator | Math Tasks | KeyBoard & Mouse Cleaner | CaptureIt - Capture Images Utility | CheckFileSize Program

AutoIt_Icon_small.pngUDFs: OnAutoItErrorRegister - Handle AutoIt critical errors {new}| AutoIt Syntax Highlight {new}| Opera Library! | Winamp Library | GetFolderToMenu | Custom_InputBox()! | _FileRun UDF | _CheckInput() UDF | _GUIInputSetOnlyNumbers() UDF | _FileGetValidName() UDF | _GUICtrlCreateRadioCBox UDF | _GuiCreateGrid() | _PathSplitByRegExp() | _GUICtrlListView_MoveItems - UDF | GUICtrlSetOnHover_UDF! | _ControlTab UDF! | _MouseSetOnEvent() UDF! | _ProcessListEx - UDF | GUICtrl_SetResizing - UDF! | Mod. for _IniString UDFs | _StringStripChars UDF | _ColorIsDarkShade UDF | _ColorConvertValue UDF | _GUICtrlTab_CoverBackground | CUI_App_UDF | _IncludeScripts UDF | _AutoIt3ExecuteCode | _DragList UDF | Mod. for _ListView_Progress | _ListView_SysLink | _GenerateRandomNumbers | _BlockInputEx | _IsPressedEx | OnAutoItExit Handler | _GUICtrlCreateTFLabel UDF | WinControlSetEvent UDF | Mod. for _DirGetSizeEx UDF
 
AutoIt_Icon_small.pngExamples: 
ScreenSaver Demo - Matrix included | Gui Drag Without pause the script | _WinAttach()! | Turn Off/On Monitor | ComboBox Handler Example | Mod. for "Thinking Box" | Cool "About" Box | TasksBar Imitation Demo

Like the Projects/UDFs/Examples? Please rate the topic (up-right corner of the post header: Rating AutoIt_Rating.gif)

* === My topics === *

==================================================
My_Userbar.gif
==================================================

 

 

 

AutoIt is simple, subtle, elegant. © AutoIt Team

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not on a computer with AutoIt to test this, but does this bug happen if you use _GuiCtrlListView_SetExtendedListViewStyle() to set $WS_EX_STATICEDGE?

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 ·  Posted (edited)

ah forgot about this thread, once i submitted the bug to trac. Here's the ticket and answer from the bug tracker.

Changed 3 weeks ago by Jpm.

Ticket #1106 (closed Bug: Wont Fix)

* status changed from new to closed

* resolution set to Wont Fix

Definitely Vista does not accept to set the data windows return and error so the listviewitem is not created as you can see if you check the creation result.

Edited by Datenshi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0