Jump to content
kevin42036

_IEFormGetObjByName, cannot find $sName

Recommended Posts

kevin42036

Hi All,

I am very new to AutoIt and scripting in general and have a question about IEFormGetObjByName. The help function says:
_IEFormGetObjByName ( ByRef $oObject, $sName [, $iIndex = 0] )
But how do I find what to enter for $sName? In the example below, it says that it can be found by viewing the HTML source. So I went to the google home page, clicked Ctrl U to view the source, and cant figure out how they determined that the $sName is 'gbqf'. Can someone explain this process to me? Thanks in advance!

; Get a reference to a specific form by name.  In this case, submit a query
; to the Google search engine.  Note that the names of the form and form
; elements can be found by viewing the page HTML source

#include <IE.au3>

Local $oIE = _IECreate("http://www.google.com")
Local $oForm = _IEFormGetObjByName($oIE, "gbqf")
Local $oQuery = _IEFormElementGetObjByName($oForm, "q")
_IEFormElementSetValue($oQuery, "AutoIt IE.au3")
_IEFormSubmit($oForm)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Juvigy

If you use IE - you can use the developer tools. It helps you find the correct ID or element easy by just clicking on it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Subz

I tend to use Chrome personally because it shows me the parent elements here are my steps:

Open: Google in Chrome
Click: Inside the Search field
Press: Ctrl+Shift+I

Or

Press F12 to go to the Developers console
Get the "name" (This is whats used in the $oQuery example)
Click: the Parent form element
Get the "name" (This is whats used in the $oForm note this can differ to the one in AutoIt help)

Here are some screenshots of the process

Google_Elements01.jpg

Google_Elements02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • MakzNovice
      By MakzNovice
      Hello Experts,
      I am working on modifying table data of a browser currently in IE (soon in FF)
      My sequence of operations:
      1. Activate Browser
      2. Get Browser table
      3. Modify data  in table
      4. Suppress any warning/error message from webpage
      5. Activate the Webpage again 
      6. Send {F11} key sequence twice to achieve some update without Updating form ( {F5})
       
      My problem is at Step 5, as it activates the wrong window ( last used application rather than my browser window)
      My code snippet for it as follows
      $bFoundWindow = False Local $aList = WinList("[REGEXPTITLE:(?i)(.*Internet Explorer.*)]") Local $hWND = 0 For $i = 1 To $aList[0][0] If False = $bFoundWindow And $aList[$i][0] <> "" And BitAND(WinGetState($aList[$i][1]), 1) Then WinActivate($aList[$i][1]) ; 1. Activate Browser window WinSetState ( $aList[$i][1], "", @SW_MAXIMIZE) $hWND = $aList[$i][1] $objEditIE = _IEAttach ($aList[$i][1], "hwnd") $oTitles = _IETagNameGetCollection($objEditIE, "TITLE") For $oTitle In $oTitles $sTitle = $oTitle.innerText If $sTitle = $searchString Then MsgBox(0,"APPLICATION Found", "Got Edit List Window", 1) $bFoundWindow = True ExitLoop EndIf Next EndIf Next If False = $bFoundWindow Then MsgBox(0,"Error","Please launch Edit window for updating values in Browser prior to script execution",10) Exit EndIf ; MY CODE HERE TO MODIFY TABLE ; 2. Get Browser table ; 3. Modify data  in table ; Check if message from webpage pop-up window exists if so click ok on it Local $nCounter = 0 Local $nMaxCounter = 5 while 1 If WinExists("Message from webpage","") Then ControlClick("Message from webpage","","Button1","primary",1) ;4. Suppress any warning/error message from webpage Else $nCounter = $nCounter + 1 Sleep(100) ;MsgBox(0,"Counter", $nCounter, 1) If $nCounter = $nMaxCounter Then ExitLoop EndIf WEnd ;5. Activate the Webpage again  WinActivate($hWND) ; have already tried WinActivate($aList[$i][1]) but no success ;6. Send {F11} key sequence twice to achieve some update without Updating form ( {F5}) Send("{F11}") WinActivate($hWND) ;WinActivate($aList[$i][1]) Sleep(100) Send("{F11}") Any support will be highly appreciated
    • MakzNovice
      By MakzNovice
      Hello Experts,
      I am working on custom application details of which I am unable to share.
      But here is statement of my problem, I have two IE windows one window with Title "Parent " and other with "TableEdit", but for some reason when I get WinList they are shown as 2 processes each. ( see attached image)
      Since my most important motive is to modify table data in 'TableEdit' I try to access the table in it
      My code snippet is 
      ***********************************************************************************************
      $searchString = "TableEdit"
      Local $aList = WinList("[REGEXPTITLE:(?i)(.*Internet Explorer.*)]")
      _ArrayDisplay($aList)
      For $i = 1 To $aList[0][0]
          If $aList[$i][0] <> "" And BitAND(WinGetState($aList[$i][1]), 2) Then
              ;MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "", "Title: " & $aList[$i][0] & @CRLF & "Handle: " & $aList[$i][1])
              If 0 <> StringInStr($aList[$i][0],"TableEdit") Then
                  $objEditIE = _IEAttach ($aList[$i][1])
                  ExitLoop
              EndIf
          EndIf
      Next
      WinActivate($objEditIE)
      $oPageContentListFrame = _IEFrameGetObjByName($objEditIE, "iframe_1")
      $iNumFrames = @extended
      MsgBox(0,"Got pagecontent",@error) ; returns 3, indicating invalid data type
      MsgBox(0,"Number of Frame",$iNumFrames) ; returns 1, expected value is 1 
      ***********************************************************************************************
      and If I do code as below the return value is different
      $searchString = "TableEdit"
       $objEditIE = _IEAttach ($searchString, "title")
      WinActivate($objEditIE)
      $oPageContentListFrame = _IEFrameGetObjByName($objEditIE, "iframe_1")
      $iNumFrames = @extended
      MsgBox(0,"Got pagecontent",@error) ; returns 0
      MsgBox(0,"Number of Frame",$iNumFrames) ; returns 0. expected value is 1
      ***********************************************************************************************
      What is wrong with my code? 
      Why do I see two process each for IE for each window?
       
      WinListImage.bmp
    • Tippex
      By Tippex
      I have a problem trying to use _IEAttach to recover control after a Windows Explorer reset (e.g. on Windows 7), since all the 
      InternetExplorer.Application objects appear to be destroyed by this event. An example of this is when a PC has some kind of fault causing a pop-up error message "Windows Explorer has stopped working". I can simulate this event by using Windows Task Manager to end the Explorer.exe process then to file, new task (run...) Explorer.exe
      After this event, _IEAttach gives an @error of: 
      7 ($_IEStatus_NoMatch) - No Match
      However, using WinList() followed by WinGetText() I can recover the URL for an IE session that has lost its 
      InternetExplorer.Application object which could be used to _IECreate a new session (the $iTryAttach fails) and WinKill() the original session but the result is a if a refresh had been done (any form entries are lost) . Unfortunately form entries do not appear as text or hidden text to Windows so I'm looking for the best way to read the contents of an Internet Explorer screen (even if just text without structure). 
      When there is no InternetExplorer.Application object (because of some Windows fault) but still with an Internet Explorer session running, I tried to read its contents by a "Select All" & "Copy to Clipboard" but its form entries are blanked and combo boxes choices are all displayed with no way of finding out which ones were selected.
      Local $ClipBoardSave = _ClipBoard_GetData() ;not ClipGet() which is text only ClipPut("") ;Clear User's Clipboard Local $sText = "" Local $hWnd = WinActivate("Window Title", "") If IsHWnd($hWnd) Then Local $bStatusCtrlSend = ControlSend("Window Title", "", "", "^a^c") If $bStatusCtrlSend Then Local $bStatusCtrlClick = ControlClick("Window Title", "", "") If $bStatusCtrlClick Then $sText = ClipGet() _ClipBoard_SetData($ClipBoardSave) ;not ClipPut($ClipBoardSave) which is text only  
      Is  there a solution to this please?
    • Tippex
      By Tippex
      I'm having a problem with _IEBodyReadText() which is a function from the IE.au3 UDF include.
      My problem is that randomly it will crash my script with:
      Return SetError($_IESTATUS_Success, 0, $oObject.document.body.innerText) Return SetError($_IESTATUS_Success, 0, $oObject.document.body^ ERROR I don't know why the error isn't caught by __IEErrorHandlerRegister but looking at this function, I can see that there is a check done by IsObj($oObject) to ensure that the object "$oObject" exists but no check that it contains the property "innerText"
      ; #FUNCTION# ==================================================================================================================== ; Author ........: Dale Hohm ; =============================================================================================================================== Func _IEBodyReadText(ByRef $oObject) If Not IsObj($oObject) Then __IEConsoleWriteError("Error", "_IEBodyReadText", "$_IESTATUS_InvalidDataType") Return SetError($_IESTATUS_InvalidDataType, 1, 0) EndIf If Not __IEIsObjType($oObject, "browserdom") Then __IEConsoleWriteError("Error", "_IEBodyReadText", "$_IESTATUS_InvalidObjectType", "Expected document element") Return SetError($_IESTATUS_InvalidObjectType, 1, 0) EndIf ; Return SetError($_IESTATUS_Success, 0, $oObject.document.body.innerText) EndFunc ;==>_IEBodyReadText I'm struggling to find out how to test if "$oObject.document.body.innerText" exists before allowing the following Return statement to reference it with the assumption that it does exist (crashing my script when it doesn't).
      Any ideas please?
    • Ubermensch
      By Ubermensch
      Hello guys,
      I am trying to create autoit codes in order to determine if IE button was clicked or pressed.
      I am not sure if it is possible for IE button.
      Here is my initial code.
      #include <IE.au3> #include <MsgBoxConstantsau #include <WinAPI.au3> AutoIt $searchTab = "Untitled 1 - Internet Explorer" WinActivate("Untitled 1 - Internet Explorer") Local $oIE = _IEAttach("", "instance", 1) For $i = 0 To 100 Send("^" & $i) Sleep(250) If Not(StringInStr(WinGetTitle("[ACTIVATE]", $searchTab) = 0) Then While 1 If $oGetItem = 1 Then MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Attention!", "It's working!") EndIf WEnd ExitLoop EndIf Next  
×