drapdv

When aero is enabled, GUI scrolling causes system to lag

1 post in this topic

#1 ·  Posted (edited)

I have a GUI with a parent window that has a menu and shortcut buttons at the top, and a child window which displays a list which is scrolled vertically.

When the list is relatively small, like no more than 100 or so lines then it scrolls fine.  As the list gets larger, scrolling begins to slow, and if you start mixing up the scroll method (mousewheel, left-clicking the scrollbar box, etc) then it begins to hang.  When it hangs, dwm.exe CPU usage maxes out, and I can't even switch to another window.  Each line in the list is 1000px wide X 30px tall, and the lines alternate between a gray background and a white background, in case that matters.

When a non-Aero theme is active, everything works fine.  So, I could disable DWM every time someone fires it up, but changing a client's color scheme is not ideal.

I tried to utilize _WinAPI_DwmSetWindowAttribute($oGui_Parent,  $DWMWA_NCRENDERING_POLICY, $DWMNCRP_DISABLED), and although it succeeds in disabling DWM for that window, it doesn't seem to make any difference as far as the scrolling lag is concerned.

The code is several thousand lines long and contains proprietary information, so I'm trying to avoid posting that, but these are the lines which are creating the GUIs.  Is there anything that anyone can think of off the top of their heads, or is there anything jumping out at you from this snippet of code?  Any help is appreciated!

$oGui_Parent = GUICreate("Data Viewer", 700, 500, Default, Default, BitOR($WS_CAPTION, $WS_MINIMIZEBOX, $WS_POPUPWINDOW))
    WinSetTrans($oGui_Parent, "", 255)
    _WinAPI_DwmSetWindowAttribute($oGui_Parent,  $DWMWA_NCRENDERING_POLICY, $DWMNCRP_DISABLED)
    GUISetFont(9, 500, 0, "Calibri")
    GUISetBkColor(0xFFFFFF)
    
    $oGui_Child = GUICreate("", 700, 400, 0, 100, $WS_POPUP, $WS_EX_MDICHILD, $oGui_Parent)
    WinSetTrans($oGui_Child, "", 255)
    _WinAPI_DwmSetWindowAttribute($oGui_Child,  $DWMWA_NCRENDERING_POLICY, $DWMNCRP_DISABLED)
    GUISetFont(9, 500, 0, "Calibri")
    GUISetBkColor(0xFFFFFF)

 

Edited by drapdv

Share this post


Link to post
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Similar Content

    • anusha
      By anusha
      Hi I have jus started using auto-it . Please correct me if I'm wrong.
      I need to read data from an input in text box and search in excel file and return value in next column of matched cell on GUI.
      I have written below code but i cannot use variable which has data stored. it works only when search string is hard coded.
      Please help out.
       
      Example()
      Func Example()
      Local $GuiMain = GUICreate("EXCEL TEST", 399, 180) ;creates main GUI
      ;~ Local $idOK = GUISetOnEvent($GUI_EVENT_CLOSE, "Close")
      Local $iWidthCell = 70
      Local $idLabel = GUICtrlCreateLabel("PART NUMBER", 10, 30, $iWidthCell,50)
      Local $RUN_1 = GUICtrlCreateButton("OK", 70, 70, 85, 25)
      Local $Input_1 = GUICtrlCreateInput("PART NUMBER", 100, 20, 120, 20)
      Local $sMenutext = GUICtrlRead($Input_1, 1)
      GUISetState(@SW_SHOW, $GuiMain)

          While 1
          $MSG = GUIGetMsg()
          Select
              Case $MSG = $GUI_EVENT_CLOSE
                  Exit
              Case $MSG = $RUN_1
                  Local $oAppl = _Excel_Open()

      Local $sFilePath1 = "D:\Anu_WorkFolder\Components.xlsx"
      Local $oWorkbook = _Excel_BookOpen($oAppl, $sFilePath1, Default, Default, True)
      Local $aResult = _Excel_RangeFind($oWorkbook, $sMenutext , Default, Default, $xlWhole)
    • Miliardsto
      By Miliardsto
      Hello.
      Drag option works only on parent window but as we can see on the parent gui is showed up child gui (on the right side with the color).
      Desired action is when we want to drag whole program we can also drag child gui and child gui will drag with parent gui.
      How to do this?
       
      #include <GUIConstantsEx.au3> #include <WindowsConstants.au3> #include <Array.au3> GUIRegisterMsg($WM_NCHITTEST, "_NCHITTEST") $hGUI = GUICreate("Test", 500, 500, -1, -1) $cButton_0 = GUICtrlCreateButton("Child 0", 10, 10, 80, 30) $cButton_1 = GUICtrlCreateButton("Child 1", 10, 50, 80, 30) $cButton_2 = GUICtrlCreateButton("Child 2", 10, 90, 80, 30) GUISetState(@SW_SHOW, $hGUI) ; guis Global $hChild_[3] Global $countGUI = UBound($hChild_) - 1 ;MsgBox("","",$countGUI) ; licznik dla GUI Global $gui = 0 $hChild_[0] = GUICreate("Child 0", 350, 300, 150, 0, $WS_POPUP, $WS_EX_MDICHILD, $hGUI) GUISetBkColor(0xFF0000) GUISetState(@SW_SHOW, $hChild_[0]) $hChild_[1] = GUICreate("Child 1", 350, 300, 150, 0, $WS_POPUP, $WS_EX_MDICHILD, $hGUI) GUISetBkColor(0x00FF00) GUISetState(@SW_HIDE, $hChild_[1]) $hChild_[2] = GUICreate("Child 2", 350, 300, 150, 0, $WS_POPUP, $WS_EX_MDICHILD, $hGUI) GUISetBkColor(0x0000FF) GUISetState(@SW_HIDE, $hChild_[2]) While 1 Switch GUIGetMsg() Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit Case $cButton_0 _All_Hide() GUISetState(@SW_SHOW, $hChild_[0]) $gui = 0 Case $cButton_1 _All_Hide() GUISetState(@SW_SHOW, $hChild_[1]) $gui = 1 Case $cButton_2 _All_Hide() GUISetState(@SW_SHOW, $hChild_[2]) $gui = 2 EndSwitch WEnd Func _All_Hide() GUISetState(@SW_HIDE, $hChild_[0]) GUISetState(@SW_HIDE, $hChild_[1]) GUISetState(@SW_HIDE, $hChild_[2]) EndFunc Func _NCHITTEST($hWnd, $uMsg, $wParam, $lParam) If $hWnd = $hGUI Then Local $aPos = WinGetPos($hWnd) If Abs(BitAND(BitShift($lParam, 16),0xFFFF)- $aPos[1]) < 500 Then Return $HTCAPTION EndIf Return $GUI_RUNDEFMSG EndFunc  
    • IAMK
      By IAMK
      Hello,
       
      I have a script which uses a GUI with two buttons. It gets shown and hidden., and pressing the buttons (including their hotkeys) highlights the button, making you able to press enter the next time.
      However, I don't want that.
       
      I've tried using WinActivate() to make enter do things on another program, but the enter is still tied to the AutoIT GUI (which still has the button highlighted).
       
      Here's the important part of my code:
      $MY_GUI = GUICreate("Check.exe", 400, 300, ((@DesktopWidth / 2) - 200), -500) WinSetOnTop($MY_GUI, "", 1) ;Keeps the window on the top. $Button1 = GUICtrlCreateButton("Pass (Ctrl+P)", 40, 250, 120, 40, $WS_GROUP) GUICtrlSetFont(-1, 12, 400, 0, "MS Sans Serif") $Button2 = GUICtrlCreateButton("Fail (Ctrl+F)", 240, 250, 120, 40, $WS_GROUP) GUICtrlSetFont(-1, 12, 400, 0, "MS Sans Serif") $GUIText = GUICtrlCreateLabel("", 20, 10, 360, 230) GUICtrlSetFont(-1, 13, 400, 0, "MS Sans Serif") GUICtrlSetData($GUIText, Execute($stepMessage[$step])) $showGUI = "True" GUISetState(@SW_SHOW) While($showGUI = "True") $buttonPressed = GUIGetMsg() Switch $buttonPressed Case $Button1 ;Pass $pass = "True" $buttonPressed = 0 $showGUI = "False" GUISetState(@SW_HIDE) Case $Button2 ;Fail $buttonPressed = 0 $showGUI = "False" GUISetState(@SW_HIDE) While($message = "") $message = InputBox("Check.exe", "Please enter the reason the step failed." & @CRLF, "", "", 300, 200, ((@DesktopWidth / 2) - 150), -400) WEnd Return $message EndSwitch WEnd Local $pass = "False" ;Whether "Pass" or "Fail" was pressed. Local $failLog = xxxfunc($pass) ;Returns a message to log if the step failed. ##THIS CALLS THE CODE SNIPPET ABOVE## FileWrite($file, _Now() & ": Step " & $step & getStatus($pass) & "and took " & Ceiling(TimerDiff($timer) / 1000) & " seconds." & @CRLF) If($failLog <> "") Then FileWrite($file, "Logged comment: " & $failLog & @CRLF) EndIf WinActivate("[TITLE:ProgramName]") ;Hotkeys: HotKeySet("^{p}", "pressPass") HotKeySet("^{f}", "pressFail") Func pressPass() $buttonPressed = $Button1 EndFunc Func pressFail() $buttonPressed = $Button2 EndFunc  
      The GUI's button/hotkey pressing works correctly.
      The same WinActivate code works in another script of mine.
      Together, WinActivate is not take "Active" away from the GUI's last-pressed button. How do I fix this?
       
      Thank you in advance.
    • fatpig
      By fatpig
      Dear AutoIT Community.
      I am currently working on a program that will display lots of images in a scroll down GUI.
      I create the GUI based on the number of images, which works fine.
      But all images I place using GuiCtrlCreatePic above a threshold of around 32000 pixels (cant say exactly) are placed at negative locations and finally will reach 0 again
      and will then populate on top of the images placed there before.
      For $i = 1 To $Images[0] ; Get picture dimensions $hImage = _GDIPlus_ImageLoadFromFile($ImgRep & $Images[$i]) $iX = _GDIPlus_ImageGetWidth($hImage) $iY = _GDIPlus_ImageGetHeight($hImage) _GDIPlus_ImageDispose($hImage) ; Resize & place images in GUI $Pic[$i] = GUICtrlCreatePic($ImgRep & $Images[$i], $Spacer, Round($yPos, 0), $MaxImgWidth, $MaxImgWidth * ($iY / $iX)) $yPos = $yPos + $MaxImgWidth * ($iY / $iX) + $Spacer $log = $log & "|" & $yPos $currentlut = $Images[1] Next I have found a limit at 32767 pixels for some GUI elements when googling around.
      Can someone tell me how to circumvent that?
      thanks!
      cheers
      Felix
    • Shirdish_chakravarthi
      By Shirdish_chakravarthi
      Hello Guys this is my gui and i need the numeric value typed in the highlighted  inputbox. if this value is greater than 1 i need to perform some operations
      \
       
      Here is the summary about that field which i got from wininfo tool

      i tried writing the code as shown below.. but the msgbox is popping up empty value..when the same code is pasted under some button action i am able to access the value present in the field..but when placed alone as written in the attached script i am unable to fetch it... 

      here i am using the valu present in the field

      can you guys tell me what's wrong??? or how can i get that value?
       
      My_GUI.au3