Jump to content
SlackerAl

problem starting excel with add-in

Recommended Posts

I have an issue when starting Excel with the following code

#include <Excel.au3>
#include <GUIConstantsEx.au3>

Opt("GUIOnEventMode", 1)

GUICreate("Excel Test", 600, 440)
GUISetOnEvent($GUI_EVENT_CLOSE, "MenuExit")
GUISetState(@SW_SHOW)

; Create application object
Local $oExcel = _Excel_Open()
If @error Then Exit MsgBox(0, "Excel UDF: _Excel_RangeFind Example", "Error creating the Excel application object." & @CRLF & "@error = " & @error & ", @extended = " & @extended)

; sit here forever with an option to react every 10ms
While 1
  Sleep(10)
WEnd

Exit

Func MenuExit()
    
  GUIDelete()
    Exit

EndFunc

If the Excel is a standard install, everything is OK. If Excel has the Kutools add-in (https://www.extendoffice.com/product/kutools-for-excel.html) installed and active the excel process runs (and is visible in task manager until killed), but it never displays. Disabling the add-in restores normal functionality.

If I add some additional code to interact with the excel application then still nothing happens if the add-in is active. However, if Excel is started first and then the AutoIt code is run, it is able to interact with the Excel session as normal.

Summary: The Excel add-in Kutools prevents excel being started with the _Excel_Open() command from AutoIt. Any AutoIt side work-arounds for this?

Edited by SlackerAl

Problem solving step 1: Write a simple, self-contained, running, replicator of your problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When an instance of Excel is already running, then _Excel_Open connects to this instance. Else a new Excel instance is started.

When a new instance gets started how far does _Excel_Open get? Means, does it hang on line

$oExcel = ObjCreate("Excel.Application")

 

Another idea:

When no Excel process exists (function ProcessExists), then use Run or Shellexecute to start Excel, wait a bit and then call _Excel_Open to connect to this instance.


My UDFs and Tutorials:

Spoiler

UDFs:
Active Directory (NEW 2019-10-24 - Version 1.4.14.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
OutlookEX (NEW 2019-11-30 - Version 1.4.0.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
Outlook Tools (2019-07-22 - Version 0.6.0.0) - Download - General Help & Support - Wiki
ExcelChart (2017-07-21 - Version 0.4.0.1) - Download - General Help & Support - Example Scripts
PowerPoint (2017-06-06 - Version 0.0.5.0) - Download - General Help & Support
Excel - Example Scripts - Wiki
Word - Wiki
Task Scheduler (NEW 2019-12-03 - Version 1.5.1.0) - Download - General Help & Support - Wiki

Tutorials:
ADO - Wiki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

It completes that line, if I add a MsgBox call to the next line, then I see the message box OK, but the Excel does not show up. Equally, my empty GUI window is visible and reactive to its close event. So the AutoIt process is still good, it's just Excel does not complete its launch. Perhaps this is another Office 365 feature...

I agree that I could do a more complicated launch of Excel, I guess I was just hoping for a lazier solution :-)

 


Problem solving step 1: Write a simple, self-contained, running, replicator of your problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you get alerts when you run:

Local $oExcel = _Excel_Open(Default, True)

 


My UDFs and Tutorials:

Spoiler

UDFs:
Active Directory (NEW 2019-10-24 - Version 1.4.14.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
OutlookEX (NEW 2019-11-30 - Version 1.4.0.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
Outlook Tools (2019-07-22 - Version 0.6.0.0) - Download - General Help & Support - Wiki
ExcelChart (2017-07-21 - Version 0.4.0.1) - Download - General Help & Support - Example Scripts
PowerPoint (2017-06-06 - Version 0.0.5.0) - Download - General Help & Support
Excel - Example Scripts - Wiki
Word - Wiki
Task Scheduler (NEW 2019-12-03 - Version 1.5.1.0) - Download - General Help & Support - Wiki

Tutorials:
ADO - Wiki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

We once had similar problems with a Word add-in. The only solution was to deactivate the add-in :(


My UDFs and Tutorials:

Spoiler

UDFs:
Active Directory (NEW 2019-10-24 - Version 1.4.14.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
OutlookEX (NEW 2019-11-30 - Version 1.4.0.0) - Download - General Help & Support - Example Scripts - Wiki
Outlook Tools (2019-07-22 - Version 0.6.0.0) - Download - General Help & Support - Wiki
ExcelChart (2017-07-21 - Version 0.4.0.1) - Download - General Help & Support - Example Scripts
PowerPoint (2017-06-06 - Version 0.0.5.0) - Download - General Help & Support
Excel - Example Scripts - Wiki
Word - Wiki
Task Scheduler (NEW 2019-12-03 - Version 1.5.1.0) - Download - General Help & Support - Wiki

Tutorials:
ADO - Wiki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Two different methods:

1. This method requires #RequireAdmin at the top of your script, by default LoadBehavior is set to 3, this won't allow you to load the Add-in, it needs to be changed to 2
More Info: https://docs.microsoft.com/en-us/visualstudio/vsto/registry-entries-for-vsto-add-ins?view=vs-2017#LoadBehavior

#RequireAdmin
RegWrite("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Office\Excel\AddIns\DeTong.KTELoader", "LoadBehavior", "REG_DWORD", 2) ;~ Enable Unload Kutools for Excel 18.00 at Startup
Local $oExcel = _Excel_Open()
For $i = 1 To $oExcel.COMAddIns.Count
    If $oExcel.COMAddIns($i).Description = "Kutools for Excel  18.00" Then
        $oExcel.COMAddIns($i).Connect = True
        ExitLoop
    EndIf
Next
RegWrite("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Office\Excel\AddIns\DeTong.KTELoader", "LoadBehavior", "REG_DWORD", 3) ;~ Enable Always Load Kutools for Excel 18.00 at Startup

2. Without #RequireAdmin you will need to delete the following registry value manually :"HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Office\Excel\AddIns\DeTong.KTELoader", "LoadBehavior"
You will then use HKCU LoadBehavior to load the Add-in:

RegWrite("HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\Excel\AddIns\DeTong.KTELoader", "LoadBehavior", "REG_DWORD", 2) ;~ Enable Unload Kutools for Excel 18.00
Local $oExcel = _Excel_Open()
For $i = 1 To $oExcel.COMAddIns.Count
    If $oExcel.COMAddIns($i).Description = "Kutools for Excel  18.00" Then
        $oExcel.COMAddIns($i).Connect = True
        ExitLoop
    EndIf
Next
RegWrite("HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\Excel\AddIns\DeTong.KTELoader", "LoadBehavior", "REG_DWORD", 3) ;~ Enable Always Load Kutools for Excel 18.00 at Startup

We change the LoadBehavior right after loading the Add-on that will allow you to open Excel outside the Gui with the Add-in loaded on start-up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Rskm
      Hi, I am using excel as input media for my program. The excel file (i tried with .xls, .xlsx and .xlsm format) has inputs which the autoit script reads during the run and performs few calculations. Some times (not always), after the run, when i try to open the excel file manually, the file doesnt open at all in excel. see the screenshot attached. However, if the execute the autoit script, the scripts still reads the existing data from that excel and performs the calcs. I copied the excel file to another computer and there too, it doesnt open.  So, after this, i cannot edit the excel forever (if i need to change any inputs). It is only this particular file that got affected. other excel files works normal.  What could be the problem here.  please help as this is a new challenge for me during my program development. 

    • By Taxyo
      Hi,
       
      I've been trying to automate modification of an excel file and the last thing I am stuck on is deleting all the rows where the value of Column 13 is 0. 
      I believe the error is due to me not fully understanding the syntax so this is where I'm stuck: 
       
      Func Hotkey2() Global $aUsedRange = _Excel_RangeRead($oWorkbook, 1) _ArrayDisplay($aUsedRange) For $iRow = UBound($aUsedRange) - 1 to 3 Step -1 If $aUsedRange[$iRow][13] = 0 Then _Excel_RangeDelete($oWorkbook.Worksheets(1), $aUsedRange[$iRow] & ":" & $aUsedRange[$iRow], default, 1) If @error Then Exit MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Excel UDF: _Excel_RangeDelete Example 2", "Error deleting rows." & @CRLF & "@error = " & @error & ", @extended = " & @extended) EndIf Next EndFunc  
      While my script properly locates the row which contains value 0 in Column 13, I am not sure how to set it to the corresponding row in the excel workbook?  My above experiment gives me $vRange error and I've been toying around with it to no avail. The only way I get the Script to delete a row is by actually specifying "4:4" or "6:8" etc. 
      Where am I going wrong?
       
      Thanks! 
    • By Most
      #include <Array.au3> #include <Excel.au3> #include <MsgBoxConstants.au3> ; Create application object and open an example workbook Local $oExcel = _Excel_Open() If @error Then Exit MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Excel UDF: _Excel_RangeRead Example", "Error creating the Excel application object." & @CRLF & "@error = " & @error & ", @extended = " & @extended) Local $oWorkbook = _Excel_BookOpen($oExcel, @ScriptDir & "\trans.xlsx") If @error Then MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Excel UDF: _Excel_RangeRead Example", "Error opening workbook '" & @ScriptDir & "\trans.xlsx'." & @CRLF & "@error = " & @error & ", @extended = " & @extended) _Excel_Close($oExcel) Exit EndIf ; ***************************************************************************** ; Read data from a single cell on the active sheet of the specified workbook ; ***************************************************************************** Local $sResult = _Excel_RangeRead($oWorkbook, Default, "A1") If @error Then Exit MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Excel UDF: _Excel_RangeRead Example 1", "Error reading from workbook." & @CRLF & "@error = " & @error & ", @extended = " & @extended) MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Excel UDF: _Excel_RangeRead Example 1", "Data successfully read." & @CRLF & "Value of cell A1: " & $sResult) Hi, all.
      Ok, here is the deal. I have simple excel file called trans.xlsx. It's located in the directory of script. In general i don't care where to store it. 
      What i do need is to open excel file and copy one by one numbers from cells. I've tried different ways, examples. But i only get error, says: error = 3, extended = 1. I saw different posts from different years. I even tried to use simple example from manual file. But always get error.

      In general my goal get numbers one by one and post it to let's say search filed in my PC one by one. Or to notepad (but one by one, in kind of loop). 
      I've learned how to copy or show in message box some info from other apps. But with excel i'm stuck. 

      I'm able to open needed window based on "title" of excel. But i don't succeed of copying info from cells. 

      Would be appreciate for any help. 
      So, in this code i'm trying at least to read from cell A1. Doesn't matter what Sheet. 

      I use Windows 10, Excel for Office 365. 
      Thank you in advance. 
    • By VinMe
      Dear all, i am unable to open a xml file to excel in the "xml table format" Please help me out in where i am missing
      Local $strFileToOpen = _WinAPI_OpenFileDlg('Select xml file', @WorkingDir, 'All Files(*.*)', 1, '', '', BitOR($OFN_PATHMUSTEXIST, $OFN_FILEMUSTEXIST, $OFN_HIDEREADONLY)) Global $xlXmlLoadImportToList = 2 ; Places the contents of the XML data file in an XML table $oExcel = _Excel_Open() $oWorkbook1=$oExcel.Workbooks.OpenXML($strFileToOpen, "", $xlXmlLoadImportToList) If $strFileToOpen <> False Then     Local $oWorkbook1 = _Excel_BookOpen($oExcel, $strFileToOpen) EndIf Error i am getting is:
      ......\81e_Compare_v1.au3" (46) : ==> The requested action with this object has failed.:
      $oWorkbook1=$oExcel.Workbooks.OpenXML($strFileToOpen, "", $xlXmlLoadImportToList)
      $oWorkbook1=$oExcel.Workbooks^ ERROR
      >Exit code: 1    Time: 7.338
    • By VinMe
      Dear all, 
      I am unable to get the right result after applying the filter to the excel. please let me know on the same.
      issue: After applying the filter the output $lastRow11 not giving the right output of complete visible rows. (its breaking at row skips)
       
      ;DATA EXTRACTION FROM LOC EXCEL
      ;=============================================================================
      $oWorkbook = _Excel_BookAttach($sWorkbook)
      Local $sMSN = InputBox("MSN NO", "Enter MSN in XX FORMAT", "")
      ;~ Local $LastRow1 = ($oWorkbook.ACTIVESHEET.Range("A1").SpecialCells($xlCellTypeLastCell).Row)
      $LastRow1 = $oWorkbook.ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
      MsgBox(0, "lastrow1", $LastRow1)
      _Excel_FilterSet($oWorkbook, $oWorkbook.activesheet, "AF1", 32, "*" & $sMSN & "*")
      Local $oLocDS = $oWorkbook.ActiveSheet.Range("S1:S" & $LastRow1).SpecialCells($xlCellTypeVisible)
      Local $LastRow11 = $oLocDS.rows.count    ;error output
      MsgBox(0, "lastrow11", $LastRow11)
      Local $aLocDS1 = _Excel_RangeRead($oWorkbook, Default, $oLocDS)
      Local $oLocNr = $oWorkbook.ActiveSheet.Range("A1:A" & $LastRow1).SpecialCells($xlCellTypeVisible)
      Local $aLocNr1 = _Excel_RangeRead($oWorkbook, Default, $oLocNr)
      _ArrayDisplay($aLocDS1)
      _ArrayDisplay($aLocNr1)
      _ArrayTrim($aLocDS1, 6, 1)
      _ArrayTrim($aLocNr1, 6, 1)
      _ArrayTrim($aLocNr1, 6, 0)
      _ArrayDisplay($aLocDS1)
      _ArrayDisplay($aLocNr1)
×
×
  • Create New...