Jump to content
nooneclose

[SOLVED] How do I use the IE UDF to click on a button on a webpage.

Recommended Posts

Hello again, I am in phase two of my help bot. I cannot figure out how to properly code Autoit to click on a webpage button using the I.E UDF. I want to click on the button that I have attached as an image. This button does not have a name but it has an ID. Here is the HTML code for this button that I found using chromes developer inspector.

HTML Code: 

<img role="button" tabindex="-1" id="toolactions_INSERT-tbb_image" src="nav_icon_insertkey.gif" alt="New Work Order CTRL+ALT+I" draggable="false">

Here is the code that I have so far:

;*******************************************************************************
; Opens IE and fill out a New Workorder
;*******************************************************************************

; Start IE at the ** Tracking Application in ******
$oIE = _IECreate("https:I_am_Bound_by_my_company_to_not_reveal_this_webpage")

; Wait for a browser page load to complete
_IELoadWait($oIE)

Sleep(6000)

; Store the field names where the important data will be sent
Local $nWorkOrderB   = _IEGetObjById($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image")

_IEAction($nWorkOrderB, "click")

 I want my program to click on the button that looks like a piece of paper with a blue # 

(For those wondering, I am allowed to send images just not the URL.) 

As always any help would be appreciated. 

Screenshot (135).png

Edited by nooneclose

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I tried using:

Local $nWorkOrderB   = _IEGetObjById($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image")

_IEImgClick($oIE, $nWorkOrderB, "id")

I got this error: " "C:\Program Files (x86)\AutoIt3\Include\IE.au3" (828) : ==> The requested action with this object has failed.: Local $sModeLinktext, $iFound = 0, $oImgs = $oObject.document.images Local $sModeLinktext, $iFound = 0, $oImgs = $oObject^ ERROR "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same error: 

"C:\Program Files (x86)\AutoIt3\Include\IE.au3" (828) : ==> The requested action with this object has failed.:
Local $sModeLinktext, $iFound = 0, $oImgs = $oObject.document.images
Local $sModeLinktext, $iFound = 0, $oImgs = $oObject^ ERROR

Code i used:

 _IEImgClick($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image", "id")

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The result from that code:

; Store the field names where the important data will be sent
Local $nWorkOrderB   = _IEGetObjById($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image")

_IEAction($nWorkOrderB, "click")

1. IE is opened and the webpage is loaded up

2. No error but nothing gets clicked

3. The script ends (i have a message box telling me when the script starts and ends)

 

So that code works but doesn't actually work. Syntactically it is fine but logically something is amiss because the button or image (whatever it is) did not get clicked.

Maybe if I click it twice it will work?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just noticed the errors i got:

IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_ClientDisconnected (-2147023174, Browser has been deleted prior to operation.)
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_InvalidObjectType ()
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEGetObById, $_IESTATUS_InvalidObjectType
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(click), $_IESTATUS_InvalidDataType
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(click), $_IESTATUS_InvalidDataType

I do not understand the I.E. UDF that much. How am I using the wrong DataType? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am not sure if you read my first post or read the HTML code but the button/image does not have a name. none the less here is the code I tried:

$oIE = _IECreate("https://....")

; Wait for a browser page load to complete
_IELoadWait($oIE)
Sleep(7000)

; Attach to a browser control embedded in another window
Local $oIE = _IEAttach("A Window Title", "embedded")
ConsoleWrite('@@ Debug(' & @ScriptLineNumber & ') : $oIE = ' & $oIE & @CRLF & '>Error code: ' & @error & '    Extended code: 0x' & Hex(@extended) & @CRLF) ;### Debug Console


; Store the field names where the important data will be sent
Local $nWorkOrderB   = _IEGetObjByName($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image")

;_IEImgClick($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image", "id")

Sleep(1000)
_IEAction($nWorkOrderB, "focus")
_IEAction($nWorkOrderB, "click")

And here are the errors I got:

IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEGetObjByName, $_IESTATUS_InvalidDataType
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(focus), $_IESTATUS_InvalidDataType
IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(click), $_IESTATUS_InvalidDataType

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm confused by your post. First you use _IECreate with no indication of an embedded browser. Then you use _IEattach with the embedded option. That doesn't make sense to me.

You also didn't show the results of your Consolewrite, but I assume the _IEAttach was successful because you didn't show any error related to this. However the errors you posted indicate that your $oIE object is invalid, so you'll need to figure out what's up with that.

Are you even allowed to name the application? Perhaps something from IBM? B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. You told me to try _IEAttach. 

2. I do not know this UDF at all. hence that's why I am asking these questions.

3. I did not see the console write the first few times. Here they are: 

@@ Debug(237) : $oIE = 0
>Error code: 7    Extended code: 0x00000001

4. I do not know how to figure out what's wrong with my $oIE object. 

5. Yes, I can name the application 

6. Yes,  it is from IBM 

Is there a way for me to ring for others to help as well? (I would like to see more opinions on this matter) 

@water 

@JLogan3o13

Edited by nooneclose

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@ Debug(238): $oIE = 0 > Error code: 0 Extended code:0x00000000

--> Press Ctrl+Alt+Break to Restart or Ctrl+Break to Stop
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_ClientDisconnected (-2147023174, Browser has been deleted prior to operation.)
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_InvalidObjectType ()
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAttach, $_IESTATUS_InvalidValue (Invalid Mode Specified)
@@ Debug(237) : $oIE = 0 >Error code: 5    Extended code: 0x00000002
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEGetObjByName, $_IESTATUS_InvalidDataType
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(focus), $_IESTATUS_InvalidDataType
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(click), $_IESTATUS_InvalidDataType

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am running AutoIt Version: 4.1.0 and I think the _IEAttach failed or something. 

Here is the error code block from this run.

+>15:14:28 Starting AutoIt3Wrapper v.18.708.1148.0 SciTE v.4.1.0.0   Keyboard:00000409  OS:WIN_10/  CPU:X64 OS:X64  Environment(Language:0409)  CodePage:0  utf8.auto.check:4

+>15:14:28 AU3Check ended.rc:0

--> Press Ctrl+Alt+Break to Restart or Ctrl+Break to Stop
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_ClientDisconnected (-2147023174, Browser has been deleted prior to operation.)
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IELoadWait, $_IESTATUS_InvalidObjectType ()
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAttach, $_IESTATUS_InvalidValue (Invalid Mode Specified)
@@ Debug(237) : $oIE = 0
>Error code: 5    Extended code: 0x00000002

--> IE.au3 T3.0-2 Warning from function _IEAttach, $_IESTATUS_NoMatch
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEPropertyGet, $_IESTATUS_InvalidDataType
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEGetObjByName, $_IESTATUS_InvalidDataType
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(focus), $_IESTATUS_InvalidDataType
--> IE.au3 T3.0-2 Error from function _IEAction(click), $_IESTATUS_InvalidDataType

 +>15:18:03 AutoIt3.exe ended.rc:0
+>15:18:03 AutoIt3Wrapper Finished.
>Exit code: 0    Time: 216.2

 

Here is the code I tried:

#include <IE.au3> ; Allows Internet Explorer functions (I forgot to include in the code paste. It is in my code though)

$oIE = _IECreate("https://...")

; Wait for a browser page load to complete
_IELoadWait($oIE)
Sleep(7000)

; Attach to a browser control embedded in another window
$oIE = _IEAttach("A Window Title", "")
ConsoleWrite('@@ Debug(' & @ScriptLineNumber & ') : $oIE = ' & $oIE & @CRLF & '>Error code: ' & @error & '    Extended code: 0x' & Hex(@extended) & @CRLF) ;### Debug Console
MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "", '@@ Debug(' & @ScriptLineNumber & ') : $oIE = ' & $oIE & @CRLF & '>Error code: ' & @error & '    Extended code: 0x' & Hex(@extended) & @CRLF)

$oIE = _IEAttach("AutoIt")
MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "The URL", _IEPropertyGet($oIE, "locationurl"))


; Store the field names where the important data will be sent
Local $nWorkOrderB   = _IEGetObjByName($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image")

;_IEImgClick($oIE, "toolactions_INSERT-tbb_image", "id")
Sleep(1000)
_IEAction($nWorkOrderB, "focus")
_IEAction($nWorkOrderB, "click")

and Yes, I am using an actual URL do not let the ... fool you. 

Edited by nooneclose

Share this post


Link to post
Share on other sites

One question: Whether this  webpage contain FRAMES ?


Signature beginning:   Wondering who uses AutoIT and what it can be used for ?
* GHAPI UDF - modest begining - comunication with GitHub REST API Forum Rules *
ADO.au3 UDF     POP3.au3 UDF     XML.au3 UDF    How to use IE.au3  UDF with  AutoIt v3.3.14.x  for other useful stuff click the following button

Spoiler

Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind. 

My contribution (my own projects): * Debenu Quick PDF Library - UDF * Debenu PDF Viewer SDK - UDF * Acrobat Reader - ActiveX Viewer * UDF for PDFCreator v1.x.x * XZip - UDF * AppCompatFlags UDF * CrowdinAPI UDF * _WinMergeCompare2Files() * _JavaExceptionAdd() * _IsBeta() * Writing DPI Awareness App - workaround * _AutoIt_RequiredVersion() * Chilkatsoft.au3 UDF * TeamViewer.au3 UDF * JavaManagement UDF * VIES over SOAP * WinSCP UDF * GHAPI UDF - modest begining - comunication with GitHub REST APIErrorLog.au3 UDF - A logging Library *

My contribution to others projects or UDF based on  others projects: * _sql.au3 UDF  * POP3.au3 UDF *  RTF Printer - UDF * XML.au3 UDF * ADO.au3 UDF SMTP Mailer UDF * Dual Monitor resolution detection * * 2GUI on Dual Monitor System * _SciLexer.au3 UDF *

Useful links: * Forum Rules * Forum etiquette *  Forum Information and FAQs * How to post code on the forum * AutoIt Online Documentation * AutoIt Online Beta Documentation * SciTE4AutoIt3 getting started * Convert text blocks to AutoIt code * Games made in Autoit * Programming related sites * Polish AutoIt Tutorial * DllCall Code Generator * 

Wiki: Expand your knowledge - AutoIt Wiki * Collection of User Defined Functions * How to use HelpFile * Good coding practices in AutoIt * 

IE Related:  * How to use IE.au3  UDF with  AutoIt v3.3.14.x * Why isn't Autoit able to click a Javascript Dialog? * Clicking javascript button with no ID * IE document >> save as MHT file * IETab Switcher (by LarsJ ) * HTML Entities * _IEquerySelectorAll() (by uncommon) * IE in TaskScheduler

I encourage you to read: * Global Vars * Best Coding Practices * Please explain code used in Help file for several File functions * OOP-like approach in AutoIt * UDF-Spec Questions *  EXAMPLE: How To Catch ConsoleWrite() output to a file or to CMD *

"Homo sum; humani nil a me alienum puto" - Publius Terentius Afer
"Program are meant to be read by humans and only incidentally for computers and execute" - Donald Knuth, "The Art of Computer Programming"
:naughty:  :ranting:, be  :) and       \\//_.

Anticipating Errors :  "Any program that accepts data from a user must include code to validate that data before sending it to the data store. You cannot rely on the data store, ...., or even your programming language to notify you of problems. You must check every byte entered by your users, making sure that data is the correct type for its field and that required fields are not empty."

11

Signature last update: 2018-10-31

Share this post


Link to post
Share on other sites

how about this instead of leaving the URL out and you in the dark. I just give you the test site so you can see for your self what I am trying to click on. 

https://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=ibm10729160

click on that link. then click on Maximo Asset Management link (7.6.1)

Then use the username: "maximo" password: "maxpass1"

Then in the bottom left corner hover on "work orders" and click work order tracking

Then you will see the page where I am trying to have Autoit click on the blue circle with a white cross in the middle which is the same as my piece of paper with a blue # (aka the new work order button)

@mLipok I do not know if it has frames or not. Please see for yourself 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By _leo_
      Hey guys
      I'm new to autoit, so this could be a simple question. I'm trying to read the value from the currently selected cell in Excel. I read on the forum and tired to find videos, but I couldn't quite get to it. 
      This is what I have got so far:
       
      Local $oExcel_1 = _Excel_Open()
      Local $var = "C:\Users\Acer\xy"
      Local $oWorkbook = _Excel_BookOpen($oExcel_1,$var)
       
      Local $_read1 = _Excel_RangeRead($oWorkbook, Default.Application.ActiveCell.Address)
       
      Whatever I try, I either get an error or it only reads "0".
       
      Thank you very much for any helpful thoughts!
    • By 2Toes
      Hey there,
      I have a program that I'm working on, and I have a button that's supposed to stop a running function, when it's pressed.
      However, I cannot get that to work.
      I put together a sample script that is set up in the same way:
      #include <ButtonConstants.au3> #include <GUIConstantsEx.au3> #include <WindowsConstants.au3> #Region ### START Koda GUI section ### Form= Opt("GUIOnEventMode", 1) Global $Form1 = GUICreate("Form1", 290, 106, 192, 124) GUISetOnEvent($GUI_EVENT_CLOSE, "_Exit") Global $btnStart = GUICtrlCreateButton("Start", 24, 24, 99, 49) GUICtrlSetOnEvent($btnStart, "_Start") Global $btnStop = GUICtrlCreateButton("Stop", 152, 24, 99, 49) GUICtrlSetOnEvent($btnStop, "_Stop") GUISetState(@SW_SHOW) #EndRegion ### END Koda GUI section ### While 1 ;~ $nMsg = GUIGetMsg() ;~ Switch $nMsg ;~ Case $GUI_EVENT_CLOSE ;~ Exit ;~ EndSwitch WEnd Func _Start() Global $bStartFlag = True $num = 1 While $bStartFlag ConsoleWrite($num & @CRLF) Sleep(1000) $num += 1 WEnd ConsoleWrite("Exited loop.." & @CRLF) EndFunc Func _Stop() Global $bStartFlag = False EndFunc Func _Exit() Exit EndFunc  
      With the code above, while the _Start() func is running, the Stop button doesn't do anything.
      I even threw a MsgBox into the _Stop() func, to see if the script was at least accessing the _Stop() func. But that showed that the _Stop() func is not being accessed at all while the _Start() func is running.
      I'm sure this is a simple solution that I'm just over looking. But I can't figure out what that solution is lol.
      Any help here would be greatly appreciated!
      Thank you in advance!  
    • By jantograaf
      Hi all,
      I'm trying to write a script that connects with a VBA/COM API to get the status of a connected phone. I've been looking up and down this forum for tips or other user's experiences, but I can't seem to find anything (even remotely) similar. It shouldn't be so hard to do, however.
      Software I'm trying to connect to
      I'm trying to integrate CallCenter by using their API, which is documented over here : JustRemotePhone API Reference
      Things I've tried
      I've tried using ObjCreate but I don't get any result, it always returns the same (negative) error.
      #Version 1 tried ObjCreate("JustRemotePhone.RemotePhoneService") #Version 2 tried ObjCreate("JustRemotePhoneCOM.RemotePhoneService") #Version 3 tried ObjCreate("JustRemotePhoneCOM.RemotePhoneService.Application") None of the three versions I tried seem to deliver any result other than a negative error value which basically says that the given class is not valid.
      I am starting to get the hang of AutoIt by now, but unmanaged programming languages and object-oriented stuff is still quite a grey zone for me. If anyone could help me 'talk' to this application, I'd be immensely grateful!
      Thanks in advance and kind regards from Belgium!
       
      Jan
    • By nooneclose
      Hello everyone, I am wondering if and how it is possible to connect my AutoIt script to a different email in my outlook. I have two different accounts when I open outlook. The first which my script always connects to is my own email while the second is a group email account. How or can I make the script connect to the second one and access its inbox instead of mine? This is all work related so no funny business here. 
      Global $oOutlook = _OL_Open() ; Store all the Unread emails into an array Global $aItems = _OL_ItemFind($oOutlook, "*\Outlook-UDF-Test", $olMail, _ "[UnRead]=True", "Subject", "Maintenance Request from Eagle's Nest", "EntryID,Subject", "", 1) ; Display the array of unRead emails If IsArray($aItems) Then ;_ArrayDisplay($aItems, "OutlookEX UDF: _OL_ItemFind - Unread mails") Else MsgBox(48, "OutlookEX UDF: _OL_ItemFind Example Script", _ "Could not find an unread mail. @error = " & @error & ", @extended: " & @extended) EndIf ; Get the number of unread emails Global $numberOfUnRead = UBound($aItems, $UBOUND_ROWS) - 1 ;MsgBox("", "Number of Unread emails", $numberOfUnRead) ConsoleWrite("Number of unread emails: " & $numberOfUnRead & @CRLF) I might be missing some code in the post but my code works It's just so long I don't want to post all 2300+ lines. 
      Thank you for the help I greatly appreciate this community. 
    • By TheDcoder
      Hello everyone, it has been a while since I have been involved in a serious AutoIt-related project discussion in the forums here, so it feels good to be back at it
      First a little backstory, a few months back (or a year ago) I made the switch to Linux from Windows... there were several reasons as to why I was motivated to do it, but the main things was Windows 10 was getting out of hand, it didn't offer enough freedom out of the box (restrictive settings, greedy defaults etc.) and had several issues with all kinds of software, many of them mysteriously hard to fix.
      I did have Linux installed as my secondary operating system for few years at that point and I began to see me regularly use it more than Windows, so one day I went ahead and said "fork it", I have stuck to Linux from that point on as my primary operating system.
      Windows is still installed in my computer and I also have a virtual machine with the latest version of Windows 10 on it, primarily because I still use Windows to write software using AutoIt as part of my job (freelance).
      I was pretty sad about the fact that I could no longer use AutoIt to make stuff for myself (since it doesn't run on Linux), I missed sharing code with the community here, this was a great hobby for me as AutoIt is what got me start with programming (even though I had tried several times to get into other languages before, those attempts were never as successful as what I have done in AutoIt).
      In Linux there is no language which is similar to AutoIt unfortunately, there are a few things which come close but are not on par with AutoIt's ease of use. As some of you may know, I have recently started working on other projects using the C language, it is a great step I have taken and I am learning a lot... but it is still not easy to create quick scripts or programs in C, due to the amount of configuration and dedication it takes to make a C program, also it is not ideal for sharing as multiple source files are involved. And on top of that you still have to deal with platform-specific APIs since C is a low-level language.
      (Getting back to core of this topic's subject)
      To solve this issue and to sharpen my programming skills, I could start working on an alternate cross-platform implementation of the AutoIt language which should be backwards compatible with the current AutoIt v3 on C
      The primary aim in the beginning is to implement all the basic functions (File, String, Numbers etc.)  in AutoIt so that it is possible to make basic and fundamental scripts which would work in both Windows and Linux
      The main features would be:
      Cross-platform (Linux and Windows with the possibility supporting of Mac) Backward compatible with AutoIt 3 Byte-code based interpreter instead of source interpreter Easy to use (just like the current AutoIt) The advantage of having a byte-code based interpreter is that it makes the interpreter lighter and faster since it doesn't have to deal with parsing the source code, this would also open the door for some compile time optimizations... another bonus thing for those who don't like their source code present inside the compiler binaries is that it should be impossible to get hands on the original source code, this of course does not mean that decompilation can be stopped... it merely means that anyone decompiling would have to reconstruct the code from the byte-code.
       
      We can later on implement GUI related functions and maybe even automation related functions if the project gets enough traction
      I am adding a poll to keep track of people who are willing to invest in this project or would like to see it come into existence. Welcome any comments, suggestions etc.
      Obviously I will have a lot to learn and my work might interfere with this at times, but with enough interest I can see myself working on this to deliver a very basic prototype which could be used with basic scripts.
       
×
×
  • Create New...