Jump to content
Sign in to follow this  
javiwhite

SciTE Console colour correction

Recommended Posts

Hi All,

I've been experimenting with the colour options for the SciTE script editor included with AutoIT's full installation, and seem to be having a bit of trouble achieving the colours I'm after....

After reading the given documentation for ConsoleWrite (the function i'm trying to use), I can see that the default colours are chosen with the following parameters:

! = Red
> = Blue
- = Orange
+ = Green

However, I'm receiving the following;

Capture.png

As you can see, the output is still formatted with colours, Only they're not what I was expecting.

I assume this is a setting in SciTE rather than the AutoIT language, Has anyone come across any settings within SciTE regarding console colouring? I've been through various properties and settings for SciTE. but can't seem to find anything that references console or colour.

May sound like i'm grasping at straws a bit here, But I'm after formatting certain outputs with red text more than anything.

Any help is greatly appreciated.

Kind Regards

Javi.


give a man an application, and he'll be frustrated for the day, Teach him how to program applications and he'll be frustrated for a lifetime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ConsoleWrite('->' & $string & @CRL)

edit:

ooops... is see it is not a solution.

Edited by mLipok

Signature beginning:   Wondering who uses AutoIT and what it can be used for ?
* GHAPI UDF - modest beginning - communication with GitHub REST API Forum Rules *
ADO.au3 UDF     POP3.au3 UDF     XML.au3 UDF    How to use IE.au3  UDF with  AutoIt v3.3.14.x  for other useful stuff click the following button

Spoiler

Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind. 

My contribution (my own projects): * Debenu Quick PDF Library - UDF * Debenu PDF Viewer SDK - UDF * Acrobat Reader - ActiveX Viewer * UDF for PDFCreator v1.x.x * XZip - UDF * AppCompatFlags UDF * CrowdinAPI UDF * _WinMergeCompare2Files() * _JavaExceptionAdd() * _IsBeta() * Writing DPI Awareness App - workaround * _AutoIt_RequiredVersion() * Chilkatsoft.au3 UDF * TeamViewer.au3 UDF * JavaManagement UDF * VIES over SOAP * WinSCP UDF * GHAPI UDF - modest begining - comunication with GitHub REST APIErrorLog.au3 UDF - A logging Library *

My contribution to others projects or UDF based on  others projects: * _sql.au3 UDF  * POP3.au3 UDF *  RTF Printer - UDF * XML.au3 UDF * ADO.au3 UDF SMTP Mailer UDF * Dual Monitor resolution detection * * 2GUI on Dual Monitor System * _SciLexer.au3 UDF * SciTE - Lexer for console pane

Useful links: * Forum Rules * Forum etiquette *  Forum Information and FAQs * How to post code on the forum * AutoIt Online Documentation * AutoIt Online Beta Documentation * SciTE4AutoIt3 getting started * Convert text blocks to AutoIt code * Games made in Autoit * Programming related sites * Polish AutoIt Tutorial * DllCall Code Generator * 

Wiki: Expand your knowledge - AutoIt Wiki * Collection of User Defined Functions * How to use HelpFile * Good coding practices in AutoIt * 

IE Related:  * How to use IE.au3  UDF with  AutoIt v3.3.14.x * Why isn't Autoit able to click a Javascript Dialog? * Clicking javascript button with no ID * IE document >> save as MHT file * IETab Switcher (by LarsJ ) * HTML Entities * _IEquerySelectorAll() (by uncommon) * IE in TaskScheduler

I encourage you to read: * Global Vars * Best Coding Practices * Please explain code used in Help file for several File functions * OOP-like approach in AutoIt * UDF-Spec Questions *  EXAMPLE: How To Catch ConsoleWrite() output to a file or to CMD *

"Homo sum; humani nil a me alienum puto" - Publius Terentius Afer
"Program are meant to be read by humans and only incidentally for computers and execute" - Donald Knuth, "The Art of Computer Programming"
:naughty:  :ranting:, be  :) and       \\//_.

Anticipating Errors :  "Any program that accepts data from a user must include code to validate that data before sending it to the data store. You cannot rely on the data store, ...., or even your programming language to notify you of problems. You must check every byte entered by your users, making sure that data is the correct type for its field and that required fields are not empty."

Signature last update: 2019-10-01

Share this post


Link to post
Share on other sites

It still works for me with the correct colors. It looks like you have loaded some changes colorscheme, maybe you also have changes in there for these output pane colors?

Jos

Edited by Jos

Share this post


Link to post
Share on other sites

It still works for me with the correct colors. It looks like you have loaded some changes colorscheme, maybe you also have changes in there for these output pane colors?

Jos

Hi Jos,

Thanks for your response, That would make sense as to why the colours don't match up.

The only problem is, I'm pretty certain I haven't edited the colour scheme... In fact, after googling how to change the colour scheme in SciTE, I can confirm I have not changed any .properties file for SciTE.

The only thing I can think of that may have changed the colour scheme is >ISN AutoIT Studio when I installed it a month or so back.

I've checked my SciTE installation dir, And the 'others.properties' mentioned in the SciTE faq doesn't exist... So I'd assume the colours i'm seeing are the default colours for the SciTE editor, and i simply don't have the autoIT version of the properties file.

Thanks for your help though, It's definitely led me on the right path.

Many Thanks

Javi

 

EDIT: After completely uninstalling SciTE and AutoIT, then reinstalling the all in one package, I am still having the same issue.

The issue seems to be related to the complete installation (or at least every version I've downloaded) as the SciTE dir contains hardly any of the custom properties, Below is the zip folder for SciTE, and the SciTE dir after the complete installation is run:

upload.png

after adding these files to the installation directory the problem is solved.

Thanks for your help.

- Javi

Edited by javiwhite

give a man an application, and he'll be frustrated for the day, Teach him how to program applications and he'll be frustrated for a lifetime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What all-in-one package? Based on the picture you only installed AutoIt. SciTE4AutoIt comes with it own installer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What all-in-one package? Based on the picture you only installed AutoIt. SciTE4AutoIt comes with it own installer.

 

That is correct, I installed the 'full installation' of AutoIT, which after going back and reading the software details contains a 'cut down' version of SciTE...

It's a little odd that the full installation doesn't include the full directory of files... Surely it's not a full installation and more of a core file installation.

But then I suppose you could argue that the additional files for SciTE are in no way necessary.

Still, It would be nice if they were optional in the installer package... Much like the examples are.

Thanks

Javi.


give a man an application, and he'll be frustrated for the day, Teach him how to program applications and he'll be frustrated for a lifetime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

They are available separately because not everyone uses SciTE, and it makes the download smaller. If you want the full set of tools, then download the installer for Scite4AutoIt3, or download the individual tools which are also available separately for download.


If I posted any code, assume that code was written using the latest release version unless stated otherwise. Also, if it doesn't work on XP I can't help with that because I don't have access to XP, and I'm not going to.
Give a programmer the correct code and he can do his work for a day. Teach a programmer to debug and he can do his work for a lifetime - by Chirag Gude
How to ask questions the smart way!

I hereby grant any person the right to use any code I post, that I am the original author of, on the autoitscript.com forums, unless I've specifically stated otherwise in the code or the thread post. If you do use my code all I ask, as a courtesy, is to make note of where you got it from.

Back up and restore Windows user files _Array.au3 - Modified array functions that include support for 2D arrays.  -  ColorChooser - An add-on for SciTE that pops up a color dialog so you can select and paste a color code into a script.  -  Customizable Splashscreen GUI w/Progress Bar - Create a custom "splash screen" GUI with a progress bar and custom label.  -  _FileGetProperty - Retrieve the properties of a file  -  SciTE Toolbar - A toolbar demo for use with the SciTE editor  -  GUIRegisterMsg demo - Demo script to show how to use the Windows messages to interact with controls and your GUI.  -   Latin Square password generator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Jos,

Thanks for your response, That would make sense as to why the colours don't match up.

The only problem is, I'm pretty certain I haven't edited the colour scheme... In fact, after googling how to change the colour scheme in SciTE, I can confirm I have not changed any .properties file for SciTE.

The only thing I can think of that may have changed the colour scheme is >ISN AutoIT Studio when I installed it a month or so back.

I've checked my SciTE installation dir, And the 'others.properties' mentioned in the SciTE faq doesn't exist... So I'd assume the colours i'm seeing are the default colours for the SciTE editor, and i simply don't have the autoIT version of the properties file.

Thanks for your help though, It's definitely led me on the right path.

Many Thanks

Javi

 

EDIT: After completely uninstalling SciTE and AutoIT, then reinstalling the all in one package, I am still having the same issue.

The issue seems to be related to the complete installation (or at least every version I've downloaded) as the SciTE dir contains hardly any of the custom properties, Below is the zip folder for SciTE, and the SciTE dir after the complete installation is run:

upload.png

after adding these files to the installation directory the problem is solved.

Thanks for your help.

- Javi

Would you Javi or some one from SciTE please tell us where we can get the missing file? I grabbed the FAQ from the link posted "thank you" Now where do we get openLocalOptions files because I click openlocalOption SciTE.properties opens In fact openlocaluserOptions does the same I also have 2 links to au3.properties that are

# SciTE settings for AutoIt v3

#

# July 2014 - Jos

#

# *** Specify here your AutoIt Include directories  ***

Are there any plugins for SciTE or better yet any upgrades for KODA? KODA has issues.. older versions worked better.. they seldom got laggy like this version does. and they didn't forget all the button names and very seldom crashed.

One more thing, AU3info seems to need a vacation with this version,, he just hangs around and wiggles for a while and then tells windows he is non responsive,, I tried CPR,, but just got my lips dirty from the screen..

Many thanks.. No biggie. guys.. just takes a lot longer to use AutoHotkey tools and convert.. YES 3 CLEAN installs and the same issues//

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By AutoitMike
      Scite 3.4.4
      Win 10
      I click "Help" or press F1, there is no response
      If I use the file explorer and double click Autoit.chm or Autoit3.chm help opens.
      There is no dialog to check or uncheck "Always ask before opening this file" when clicking on these files.
       
      If you are curious as to why I dont have the latest version, I am creating a back up laptop that has a VERY extensive automation application that I have written over the past 15 years.
       
      An extremely potent, powerful, needed function has been deleted in the upgrade of Autoit in recent years that I can not do without. If my main laptop dies, which it almost did, I am in a very bad position. So I bought the exact same laptop and I am "cofiguring" it to work exactly the same as my main laptop. However, this one has been "Upgraded" to Win 10 which I hope is not the problem. 
      Thanks for any help
    • By Beege
      If you have every taken the time to set up a nice dark theme for your scite editor, you probably noticed shortly after a small yet really annoying flaw. For what ever reason, scite is not set up to let you change the caret fore color and caret line color per language. This really sucks if say you want to edit a properties file or any of the many other languages that Scite currently is setup to support. Pretty much all the other languages are set as light theme so unless you change the theme for those file types, you end up with something like below where the line color and caret are still using the dark theme colors. Line 3 in the pic:
       

       
      To get around this I came up with the following that seems to work pretty well.  
       
      Add the following properties to SciteUser.properties file (Options -> Open User Options File). Update colors to your own needs. You can addionally add any other propertys that dont have a lexer language option in the same fashion.
      # The default values (light themes) will be used for any lexer other than au3 caret.default.fore=#000000 caret.default.line.back=#FFFED8 selection.default.fore=#006000 selection.default.back=#F0A0A8 caret.au3.fore=#FFFFFF caret.au3.line.back=#111111 selection.au3.fore=#C2FFAE selection.au3.back=#f9f9f9  
      Add the following function to PersonalTools.Lua file. As jos pointed out, the OnStartup covers the filetab switches as well as the startup so only need the one function:
      function PersonalTools:OnStartup() -- the "and" + "or" keywords are ternary operators here local sLex = self:IsLexer(SCLEX_AU3) and 'au3' or 'default' props['caret.line.back'] = props['caret.' .. sLex .. '.line.back'] props['caret.fore'] = props['caret.' .. sLex .. '.fore'] props['selection.fore'] = props['selection.' .. sLex .. '.fore'] props['selection.back'] = props['selection.' .. sLex .. '.back'] end
      Last restart SciTE and that should be it. Let me know if you have any issues. Thanks
       
    • By ozymandius257
      Is there a way to remove the numbers from the tabs in Scite?
      When you have multiple autoit programs open, the tabs are numbered, so you'll get something like 1 ProgramA.au3    2 Program2.au3   3 Program3.au3
      I am working on programs with numbers as the first character, so I get  1 3-DoThis.au3     2 4-DoAnother.au3   3 5-DoTheRest.au3  (not the real program names, obviously :))
      It would be nice if I could get rid of the tab number, and just have the program name on each tab.
       
       
    • By SgtHugoStiglitz
      HI people,
                        I got a questions, I maintain code in autoIT and every time I compile a new version or modification, Scite generate 2 folders. One folder is finish by released and the other is tentative. I try to make some google search, but never find answer would satisfied myself. The dev who was maintain it before were using AutoIt3Wrapper_GUI, and I don't know if it's related. I look both folder, but they seem pretty identical, but I would like to know what it's the difference between those to folder. Anyone have a clue?
    • By Luigi
      Greetings,
      Is possible build a script to send/receive commands in "Native Messagin" ?

      If you install this extension:
      https://chrome.google.com/webstore/detail/native-messaging-example/mefhabneoickhhbiglkmehhmemefkopf/related
      And this complement:
      https://github.com/Mandar-Shinde/Google-Chrome-Native-Messaging/releases/download/V1.0/GoogleNativeClient.exe

      You have a work example to send / receive messages from Google Chrome's plugin and NativeMessagingApp.exe.

      I found the source NativeMessagingApp.exe's here:
      https://github.com/Mandar-Shinde/Google-Chrome-Native-Messaging
      I try build this script... But not work...
       
      #Region ;**** Directives created by AutoIt3Wrapper_GUI **** #AutoIt3Wrapper_Compression=4 #AutoIt3Wrapper_Outfile=C:\Users\Public\GoogleNativeClient\NativeMessagingApp2.exe #AutoIt3Wrapper_UseUpx=y #AutoIt3Wrapper_Change2CUI=y #EndRegion ;**** Directives created by AutoIt3Wrapper_GUI **** #NoTrayIcon #include-once #include <Array.au3> #include <JSMN.au3> ; https://github.com/chechelaky/AutoIt/blob/master/JSMN.au3 #include <Debug.au3> Global $msg = "@empty" Global Const $CLIENT_START = '{"text":"Client Started"}' Global Const $CLIENT_STOP = '{"text":"Client Stopped"}' Global Const $CLIENT_CLICK = '{"text":"Client Click"}' _DebugSetup("NativeMessagingApp2", True, 4, @ScriptDir & "\NativeMessagingApp2.log", True) Global $read, $json, $out = "" If IsArray($CmdLine) Then ;~ $msg = @LF & "Google Chrome Native Messaging App V1" & @LF & @LF & _ ;~ "GPLV3 software distributed under the License is distributed on an ""AS IS"" BASIS" & @LF & _ ;~ "WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied." & @LF & _ ;~ "See the License for the specific language governing permissions and" & @LF & _ ;~ "limitations under the License." & @LF & @LF ;~ Local $size = UBound($CmdLine, 1) - 1 ;~ $msg &= "App running with args=" & $size & @LF ;~ For $ii = 0 To $size ;~ $msg &= $ii & " : " & $CmdLine[$ii] & @LF ;~ Next ;~ _DebugOut($msg) EndIf sendMessage($CLIENT_START) While Sleep(10) $read = ConsoleRead() If @error And $out Then _DebugOut("$read...............: " & $out) $json = Jsmn_decode($out) If @error Then _DebugOut("$json...............: @Error") Else _DebugOut("$json...............: @Ok") EndIf If IsObj($json) And $json.Exists("text") Then sendMessage('{"text":"' & $json.Item("text") & '"}') Else sendMessage('{"text":"@Error"}') EndIf $out = "" Else $out &= $read EndIf WEnd Func sendMessage($var) ConsoleWrite($var & @CRLF) _DebugOut("sendMessage===>" & $var) EndFunc ;==>Say  
      Edit the file:
      C:\Users\Public\GoogleNativeClient\com.google.chrome.example.echo-win.json

      And replace:
      "path": "NativeMessagingApp.exe",
      By:
      "path": "NativeMessagingApp2.exe",
      Then plugin call the AutoIt script...

      But is not functional...

       
      About the file mainwindow.cpp, have this function:
      inline QString sendMessage(QString data){ unsigned int len = data.length(); cout.write(reinterpret_cast<const char *>(&len), 4); cout << data.toUtf8().data() << flush; return ""; } How re-write this to AutoIt?
      How execute a flush?



      Best regards.
×
×
  • Create New...